21. října 2024 14:25

Je to pecka, hlásí první diváci Gladiátora 2. Popsali, v čem film boduje i ztrácí

Historický spektákl podle prvních diváků uspokojí chutě fanoušků originálu.

Gladiátor II patří bezpochyby mezi hlavní události filmového podzimu a alespoň prozatím platí, že jeho tažení nezbrzdí ani reakce prvních diváků na sociálních sítích. Jsou totiž převážně nadšené. Je však třeba si uvědomit, že na speciální projekce byli pozváni hlavně influenceři, od nichž se kritičtější pohled nedá příliš očekávat. Přesto se našla i vlažnější slova.

„Ridley Scott se odvázal a srdcem tohoto filmu učinil akci. Nemůžu se dočkat, až tuhle totální podívanou v pulzujícím tempu uvidím znovu,“ napsal Matthew Koss. Shrnul tím dojmy většiny diváků hovořících o historickém spektáklu, který umí prodat svou nákladnou výpravu, bojovou choreografii i smysl pro rámování jak z historických fresek, ale vše natočené ve svižném a moderním balení.

„Zůstaňte v klidu, drazí Římané. Gladiátor je přesně ten druh velkolepé filmařské dokonalosti, jakou umí jen Ridley Scott. Všechno v něm funguje. Připomene nedávného Mavericka tím, jak umí k odkazu minulosti přidat něco nového. Odvážná a nabušená filmařina od legendárního talentu,“ popsal Drew Taylor.

Čtěte také: Původní zápletka Gladiátora 2 byla šílená. Jak měl Maximus vstát z hrobu?

Chválená je i kompletní herecká sestava. Paul Mescal se hlavního hrdiny Luciuse chopil s potřebnou vervou, ale přesto si zachoval i něco z civilnosti, jakou ukázal ve filmech Aftersun nebo Všichni moji cizinci. Nejvíce je však skloňován Denzel Washington, jenž si postavu politicky protřelého Macrina naprosto osedlal, dělá z ní ústřední figuru filmu a ze sebe hlavního oscarového kandidáta. „Denzel se vyžívá v každé hlášce i okázalém kostýmu, nikdy však nepřehrává,“ podotknul Erik Anderson.

Spokojeni budou fanoušci původního filmu, jelikož pokračování je s ním pevně provázáno a rozšiřuje hranice vyprávění způsobem, který si přímo říká o trilogii. Ne všichni však souhlasí, že se film vyrovná jedničce, nebo ji dokonce překonává. „Značně nevyrovnaná záležitost, které chybí emocionální náboj originálu,“ namítnul Andrew J. Salazar a řekl, že film zachraňuje vizuál a herecké výkony Mescala, Washingtona a Quinna. „Jedničce se nevyrovná... Celkově jsem si to užil, ale bez většího nadšení. Všechno je příliš zjednodušené a povrchní,“ zhodnotil Germain Lussier.

Gladiátor II dorazí do českých kin 14. listopadu 2024. Hlavní role získali Paul Mescal, Denzel Washington, Pedro Pascal, Connie Nielsen, Djimon Hounsou, Joseph Quinn, Fred Hechinger a Derek Jacobi.

Zdroj: Independent, The Hollywood Reporter

Video: hlavní český trailer filmu Gladiátor II

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Zábavný / Publicistický