4. srpna 2024 06:05

Dojemný animák o kočce na konci světa má nadšené recenze. Pusťte si úžasný trailer

První trailer animovaného filmu Flow.

Podle kritiků se jedná o jeden z nejlepších animovaných filmů posledních let, který se nebojí vykročit neprobádanými cestami.

Rodinný film Flow způsobil senzaci na letošním ročníku festivalu v Cannes, na němž byl zařazen do prestižní sekce Un Certain Regard a vyhrál Diváckou cenu na nejprestižnějším festivalu animovaných filmů v Annecy, ke které přidal ještě cenu poroty a ocenění za nejlepší soundtrack.

Jde o druhý celovečerní film talentovaného lotyšského tvůrce Gintse Zilbalodise, vyprávěný zcela bez dialogů z perspektivy zvířat. Ta se snaží přežít v situaci, kdy svět čelí katastrofické situaci a zaplavuje ho voda. Hlavní hrdinkou je kočka, která musí překonat své samotářství a dát se dohromady s dalšími druhy - kapybarou, psem, lemurem a ptákem. Společně plují mystickou krajinou plnou nebezpečí a výzev.

„Řemeslo a technická virtuozita se snoubí s vypravěčským elánem a dramatickou silou v díle, které osloví milovníky koček i zvířat obecně, ať už jsou jakéhokoli věku,“ chválí v recenzi Screen International. Podobně to vidí i prestižní The Hollywood Reporter: „Nádherný film pro děti, jehož příklad přátelství a důležitosti vzájemné důvěry je do příběhu vsazen přirozeně a není tlačen na sílu. Právě proto si v něm mnoho najdou i dospělí.“

Přestože film nemůže ze své nezávislé podstaty konkurovat provedením vysokorozpočtových animovaných filmů od studií jako Pixar, jeho originální způsob animace se nesoustředí na záplavu prokreslených detailů, ale spíše na plynulost pohybu, čímž se svým provedením blíží videohrám, jak si všimlo Variety. „Přesto si ke kočce a jejím parťákům vytvoříte prakticky okamžitě silné pouto,“ píše se v textu. Dojmy potvrzují Rotten Tomatoes, udávající 100 % pozitivních recenzí s průměrným ratingem 8,4/10.

Flow půjde do kin v domovském Lotyšsku už na konci srpna. V českých kinosálech odstartuje až 2. ledna 2025.

Zdroj: Rotten Tomatoes, First Showing

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický