5. dubna 2024 15:38

Duna 3 se zřejmě opozdí. Její režisér předtím natočí film o jaderné válce

Příští filmový projekt slavného režiséra sice bude o osudové válce, ale nebude se týkat planety Arrakis

Denis Villeneuve na třetí část Duny nespěchá a prohlásil, že by si rád ještě před ní natočil něco jiného. Hlavním kandidátem se nyní stala adaptace knihy Nuclear War: A Scenario, k níž studio Legendary předkoupilo filmová práva a kanadský režisér se pod jeho křídly do látky pustí spolu se svou producentskou (i životní) partnerkou Tanyou Lapointe.

Čtěte také: Atomová bomba v Hirošimě proměnila 80 000 lidí v kostry. Podívejte se na hrůzné záběry přeživších

Kniha vyšla na konci března 2024 a ihned se dostala mezi americké bestsellery. Jde o literaturu faktu, která na základě desítek rozhovorů s vojenskými i civilními odborníky řeší, co by se dělo v případě jaderného konfliktu – minutu po minutě. „Kromě dopadu asteroidu existuje pouze jediný scénář, který by mohl během několika hodin ukončit svět: atomová válka. A jedním z jejích spouštěčů by byla jaderná raketa mířící na Spojené státy,“ stojí v popisu díla.

Autorkou je uznávaná spisovatelka a scenáristka Annie Jacobsen, která byla v minulosti nominována na Pulitzerovu cenu, ale psala i pro televizní seriál Jack Ryan (2018). Filmová dramatizace text převede do mrazivého varování před následky použití nechvalně známého nukleárního kufříku. Tématicky by film zajímavě navazoval na oscarového Oppenheimera, který loni zaznamenal úspěch u kritiků i diváků, když utržil téměř miliardu dolarů.

Samotný Villeneuve nedávno prohlásil, že má na stole celkem čtyři projekty a dodal: „Přijde mi jako dobrý nápad udělat něco ještě předtím, než se pustím do zfilmování Spasitele Duny a Kleopatry.“ Doplňme, že se už delší dobu mluví také o jeho plánu natočit adaptaci jednoho z nejslavnějších děl klasika sci-fi A. C. Clarka – opus o setkání s obří mimozemskou kosmickou lodí Setkání s Rámou.

Zdroj: Deadline, The Hollywood Reporter

Rozhovor s českými kaskadéry, kteří si zahráli ve filmové Duně:

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný