5. března 2024 17:45

Umírající muž chtěl vidět Dunu 2 před premiérou, režisér mu jeho přání splnil. Dojemný příběh má hořkosladký konec

Druhou část spektáklu Duna už vidělo hodně diváků, o jednom z nich ale stojí za to vyprávět příběh. Epická sci-fi v režii Denise Villeneuveho se totiž stala předmětem posledního přání umírajícího muže.

Kanadská charitativní organizace L’Avant se specializuje na plnění snů lidem, jimž ze života už příliš nezbývá. Zakladatelka organizace Josée Ganon sdílela prostřednictvím L’Avant v lednu roku 2024 na sociální síti Facebook status, jímž sháněla kontakt na režiséra Denise Villeneuveho. „Ráda bych udělala něco kouzelného pro osobu na konci života,“ zaznělo ve zmíněném statusu a postupně světu odhalila srdceryvný příběh.

Čtěte také: Nejlepší české filmy 2023: Sci-fi, dokument i film podle skutečných událostí

Poslední přání

V centru paliativní péče v kanadském Quebecu ležel padesátiletý muž, jemuž zbývalo jen pár týdnů života. Jeho identitu Ganon střežila, muž měl nicméně jednoznačné poslední přání – vidět ještě před svou smrtí snímek Duna: Část druhá. Zanedlouho poté se obsah statusu dostal k režisérovi a jeho manželce, producentce filmu Tanye Lapointe. Žádost ve jménu umírajícího muže je oba oslovila. „Řekli mi: ‚Přesně pro něj děláme filmy,‘“ tlumočila odpověď manželského páru Ganon v rozhovoru pro Washington Post.

Začal závod s časem. Původní plán byl převést muže do Montrealu nebo Los Angeles, na převoz byl však muž příliš slabý. Situace se vyřešila 16. ledna, kdy se do Quebecu vypravil Villeneuveův asistent s jeho notebookem. Muž, jenž nemluvil anglicky, tak přímo ve své nemocniční posteli sledoval s francouzskými titulky film, jenž byl v kinech uveden až o měsíc později. Velké bolesti a celkově špatný stav však udělaly své a muž nebyl po polovině filmu schopen pokračovat. Zemřel o několik dní později.

Lidé, kteří byli do celé akce zapojeni, ji považovali za neúspěch, Josée Ganon měla ale jiný názor: „Je neuvěřitelné, čím ten člověk prošel. Konec filmu pro vás nic neznamená, když umíráte. Všechno tohle tu bylo pro něj.“ Na úsilí splnit umírajícímu muži sen se podílelo nemálo lidí, a i když mu zdravotní stav znemožnil vidět film celý, odešel s vědomím, že jeho přání bylo vyslyšeno. „Lidé musí nadále věřit, že všechno je možné, když do toho vkládáte srdce,“ doplňuje Ganon.

Zdroje: Spokesman/Washington Post

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný