26. října 2023 15:15

Filmy by měly být kratší! Slavný režisér vysvětlil proč a budete s ním souhlasit

Známý filmař promluvil k aktuálnímu neblahému trendu, který vystavuje pozadí diváků velkému tlaku.

S pekelně dlouhými filmy se v poslední době roztrhl pytel. Aktuálně musí diváci v kinech usedět takřka tři a půl hodiny Zabijáků rozkvetlého měsíce, chválené novinky od věhlasného Martina Scorseseho. O moc kratší nebyly ani pecky jako Oppenheimer, Avatar: The Way of Water nebo On se bojí. Máme se snad připravit na to, že půjde o nový standard, když se prodlužují už i čistokrevné dialogovky a artovky?

Podle slavného oscarového scenáristy a režiséra Alexandera Payneho (Bokovka, Zmenšování, Nebraska) by to tak být rozhodně nemělo a jde o trend ze světa seriálů a streamovacích služeb, kde se stopáž tolik neřeší. „V dnešní době je příliš mnoho zatraceně dlouhých filmů, přitom základní motivací tvůrců by mělo být, aby váš film byl co nejkratší,“ zdůraznil.

Přiznal však, že tento princip nelze chápat absolutně, ale spíše jako otázku přístupu: „Pokud má váš film tři a půl hodiny, ať to je alespoň co nejkratší verze tříapůlhodinového filmu. Třeba druhý Kmotr nebo Sedm samurajů jsou maximálně zahuštěné dlouhé filmy a mají svižné tempo. Takže ani o délce se nedá mluvit bez souvislostí.“

Čtěte také: Nový pořad POP COOLT nabídne popkulturní přehled pro všechny. První díl vás čeká v pondělí 30. října

Jako zkušený scenárista i režisér Payne tvrdí, že tvorba filmu je neustálým hledáním časové úspornosti. „Chcete, aby byl scénář co nejkratší. Chcete, aby herecké výkony byly co nejsvižnější, ať už je základní rytmus filmu jakýkoli. A pak při střihu chcete, aby byl tak krátký, jak je to jen možné, ale ani o ždibec kratší,“ popsal držitel dvou Oscarů za scénáře k vlastním filmům Bokovka a Děti moje.

Zdroj: The Playlist

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický