2. března 2024 14:29

Delší verze Napoleona nebude. Režisér vysvětlil, že chce diváky ušetřit bolesti

Kdo čeká na prodlouženou verzi Napoleona, čeká marně.

Loňský historický spektákl Napoleon je už nějaký čas k dispozici online a čerstvě i zdarma pro předplatitele služby Apple TV+. Bohužel se jedná o 158 minut trvající verzi známou z kin a nikoli o režisérský čtyřhodinový sestřih, který v rámci domácího uvedení sliboval režisér filmu Ridley Scott.

Diváky toužící po méně zkratkovitém příběhu čeká zklamání. Aktuálně totiž žádná delší verze vůbec není v plánu. Zástupci produkce mlčí a svůj slib vzal zpět i samotný režisér, který řekl televizi Sky News: „Pravdou je, že režisérským sestřihem je ta dvouapůlhodinová verze. Už v začátcích kariéry jsem se jako tvůrce filmů i reklam naučil klást si základní otázku – říkám to, co chci, tak efektivně, jak jen mohu?“ Delší verzi si prý rozmyslel, když pomyslel na bolest zadku diváků při jejím sledování.

Chybou Napoleona podle většiny ohlasů bylo, že se snažil pokrýt v podstatě celou kariéru slavného francouzského císaře (Joaquin Phoenix) a věnovat se i vztahu s jeho životní láskou Josephine (Vanessa Kirby). Bohužel finální tvar připomínal spíše sbírku pohlednic proložených bitvami, což měl zachránit právě výrazně prodloužený režisérský sestřih.

Čtěte také: Scottův druhý Gladiátor má vážné problémy. Jeho rozpočet nabobtnal do obludných rozměrů

„Viděl jsem, co bylo v delší verzi. Podle mě to jako většina filmů funguje lépe v kratší a sevřenější podobě. Díky střihu to spíš získalo. Zapomeňte na to, co zůstalo ve střižně, protože tam byla spousta útržkovitého materiálu z dřívějších verzí filmu. Měly tam být třeba i další bitvy, u nichž jsem rád, že na ně nedošlo, protože bychom se na nich akorát zasekli,“ vysvětlil scenárista filmu David Scarpa magazínu IndieWire. Stručně řečeno – vystřižený materiál neměl takovou podobu, aby film rozšířil a pospojoval motivy, ale spíše by v něm udělal ještě větší zmatek.

Podle aktuálních vyjádření se dá pochybovat, zda se delšího Napoleona vůbec dočkáme alespoň někdy v budoucnosti. Jeho tvůrce Ridley Scott je přitom nekorunovaným králem režisérských sestřihů, kterých se dočkala většina jeho slavných filmů jako Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen, Království nebeské či Marťan. Speciálním příkladem je potom Blade Runner, jenž si prošel během let od premiéry zásadním vývojem a jehož různé verze mají i dost rozdílné vyznění.

Zdroj: Polygon, World of Reel

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný