26. listopadu 2023 06:00

Nolan je připraven na další film z ranku Batmana. Má však jednu zásadní podmínku

Světoznámý režisér by se klidně vrátil na území diváky oblíbených spektáklů.

Christopher Nolan patří bezpochyby mezi největší fenomény současného Hollywoodu. Svým Oppenheimerem – tříhodinovým historickým konverzačním dramatem o životě vědce – dokázal letos vydělat 950 milionů dolarů, což je více než nejúspěšnější komiksový trhák roku Strážci Galaxie: Volume 3. Není divu, že nedostatkem nabídek na spolupráci skutečně netrpí.

V profilovém článku magazínu Variety přiznal, že by klidně navázal na svou batmanovskou trilogii Temný rytíř – zkrátka nechal se přemluvil, aby pracoval na nějaké další dobře zavedené mediální franšíze. Jenže samozřejmě by to nebylo samo sebou.

„Dělal jsem remake, adaptace komiksů i románů a psal jsem původní scénáře. Jsem otevřený všemu. Ale jako scenárista a režisér musím mít pocit, že cokoli dělám, je zcela v mých rukou. Musí to být pro mě originální: původní semínko nápadu může pocházet odjinud, ale musí projít mými prsty na klávesnici a být viděno mýma očima,“ zdůraznil třiapadesátiletý filmař, jenž má kromě batmanovské trilogie na kontě taky snímky Počátek, Dunkerk, Interstellar, Dokonalý trik, Tenet či Memento.

Sám byl v minulosti spojován s dočasným převzetím franšízy James Bond, ale v aktuálním rozhovoru to nechtěl nijak komentovat. Jistě však nehrozí jakákoli spolupráce se studiem Disney, kde nad značkami přísně dohlížejí jejich šéfové a jednotlivé filmaře si najímají jen v případě, kdy buď přímo sedí do dlouhodobého konceptu, nebo se mu jsou ochotní přizpůsobit.

Čtěte také: Nový Batman v restartovaném DC univerzu konečně dostal režiséra. Slavit ale nejspíš nebudete

Nolan si taky všímá, jak se nekončící franšízy lidem přejídají. „Při pohledu na návštěvnost je zřejmé, že diváci hledají věci, co ještě neviděli. Prošli jsme obdobím, kdy šéfové studií získali uklidňující pocit, že jejich franšízové značky mohou pokračovat donekonečna s předvídatelným úspěchem. Jenže divákům nemůžete upírat touhu po něčem novém,“ vysvětlil. Je tedy jasné, že pokud se skutečně upíše franšíze, určitě nepůjde v zajetých kolejích.

Zdroj: Variety, The Playlist

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný