9. srpna 2023 12:45

Barbie lže a nenávidí muže, Barbie je mistrovské dílo. Dva slavní komici řeší film o panence

Jedna miliarda dolarů na kontě a lidé o nové Barbie stále nemůžou přestat mluvit. Teď rozhádala i dva známé komiky.

Barbie o víkendu překročila bájnou mezi miliardy utržených dolarů v kinech, čímž se zapsala do historie jako nejúspěšnější snímek pro ženy, o ženách a natočený ženou, jaký kdy vznikl. Radost pak má jistě nejen studio Warner Bros., ale také hlavní hvězda Margot Robbie spolu s režisérkou Gretou Gerwig, které při snaze film kravaťákům prodat slibovaly, že právě jejich verze onu miliardu snadno vydělá. Tak se nyní i stalo, a jak dokazují nejnovější verdikty dvou slavných amerických komiků, lidé o filmové adaptaci slavné panenky zjevně budou mluvit ještě dlouho.

Marc Maron a Bill Maher nejsou věkem tak daleko od sebe. Tomu prvnímu je 59 let, zatímco ten druhý v lednu oslavil 67. narozeniny. Oba za sebou mají hromadu stand-upů, působení v televizi i ve filmech, zatímco Maron ale zůstal převážně hercem/komikem, Maher později nastoupil do televize jako politický komentátor. Vzhledem k tomu, jak je v posledních letech rozdělená americká společnost, pak nikoho nepřekvapí, že se jejich názory na mnohé věci budou poměrně dost lišit. Jen málokdo by však čekal, že zrovna panenka Barbie bude to, co oba může od sebe odliší nejvíc.

Zatímco Maron před několika dny ve svém podcastu uvedl, že snímek viděl a připadal mu jako mistrovské dílo, které můžou kritizovat jenom malí uplakaní chlapečci postrádající jakékoli sebevědomí, Maher sdílel opačný názor.

„Doufal jsem, že to nebude kázání, nenávistné k mužům a zombie lež (něco, co nikdy nebyla pravda, ale lidé to stále opakuji, pozn. autora) – bohužel to byly všechny tři,“ napsal Maher na Twitter. Moderátorovi pořadu Real Time with Bill Maher vadilo, že film zobrazuje boj proti patriarchátu, což je například umocněno scénou, kde společnost Mattel řídí 12 bílých mužů. V realitě ale Mattel řídí 7 mužů a 5 žen. Jinými slovy snímek údajně překrucuje realitu, aby podpořil své poselství. Známý komik později ještě dodal, že byl film zábavný a užil si ho. Rozhodně ale nebyl zakotvený v realitě a tím v jeho očích postrádá váhu, kterou se ostatní tolik ohánějí.

Podle Marona jde nicméně o triumf, který ho učinil pyšným, a pakliže se najdou muži, které věci ve filmu opravdu tolik urážejí, měli by se asi podívat do kalhot a rozhodnout se, jestli opravdu zrovna oni chtějí zastupovat mužské pohlaví.

Těžko říct, kdy naposledy nějaký film diváky názorově tolik rozděloval, současný úspěch nicméně hovoří jasně ve prospěch těch, kteří si snímek užili. Snad si z toho tedy studio vezme to správné a dá v budoucnu více šancí ženským režisérkám i příběhům pro ženy a o ženách a nezačne zběsile chtít adaptovat každou druhou hračku. Cože, že se přesně tohle nyní děje? Aha, tak zase nic…

Zdroj: The Hollywood Reporter, The Playlist

Ondřej Mrázek

redaktor Prima COOL

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický