2. března 2024 17:37

Český film, o kterém se bude mluvit! Trailer příběhu z děcáku vtáhne silou emocí

První trailer filmu Amerikánka

Na první pohled je zřejmé, že české diváky čeká nevšední zážitek, který rozhodně nebude hladit po srsti.

Populární a oceňovaná divadelní inscenace Amerikánka, kde v hlavních rolích září dvojice hereček Eliška Křenková a Tereza Ramba, se konečně představuje v upoutávce filmové verze pod výrazným režijním vedením Viktora Tauše, tedy stejného tvůrce, který se postaral i o zmíněnou divadelní podobu.

Hlavní hrdinkou příběhu inspirovaného skutečnými osudy mnoha dívek je Ema Černá. Postupně si na přelomu československých 80. a 90. let musí projít útrapami dětského domova, pěstounské péče i pasťáku a vůli k přežití jí dává víra, že kdesi daleko, možná až v Americe, čeká někdo, komu na ní fakt záleží.

Postupně stárnoucí Emu neboli Amerikánku ztvárňují ve filmu Klára Kitto, Julie Šoucová a Pavla Beretová, jimž bylo v době natáčení 9, 17 a 38 let, přičemž Klára a Julie stály před kamerou úplně poprvé. „Nejradši bych si to chtěla celé prožít znovu, všechny ty děti jsou teď moje druhá rodina,“ svěřila se Klára Kitto o natáčení, které zapojilo děti ze skutečných dětských domovů.

Čtěte také: Jak se povedl Kosmonaut z Čech? Sandlerova emotivní sci-fi ve shrnutí recenzí

Režisér má k látce osobní vztah, protože žil v devadesátých letech sám na ulici jako bezdomovec. „Byli jsme součástí první generace obětí svobody. Lidé bez domova, to byly tenkrát především tisícovky dětí, které vyrůstaly samy, bez rodičů, v socialistických dětských domovech,“ popsal tvůrce, který je podepsaný i pod diskutovanými seriály jako Zrádci, Modré stíny nebo Vodník či hořkou komedií Klauni s dvojicí Kaiser a Lábus.

První ukázka Amerikánky ukazuje, jak výrazným filmovým stylem zhmotní bohaté fantazie i vnitřní hlas své hrdinky. Do českých kin vstoupí už 30. května 2024.

Zdroj: Bioscop

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný