19. října 2024 11:55

Al Pacino popsal, jak se ocitl na mizině a musel brát role jen pro peníze

Kariéru hollywoodské legendy zasáhl finanční skandál.

Al Pacino se v právě zveřejněné memoárové knize Sonny Boy vyzpovídal ze zážitku, který ho skoro dostal na lopatky, když přišel prakticky o veškeré peníze kvůli nezákonným finančním machinacím. „Měl jsem padesát milionů a najednou jsem neměl nic,“ popsal herec situaci, do níž ho dostal účetní zapojený do provozování podvodného Ponziho schématu, za které si nakonec odseděl sedm a půl roku vězení.

První varování přišlo v roce 2011. „Doneslo se ke mně, že mému účetnímu, který měl hodně klientů z řad celebrit, se nedá věřit,“ naznačil oscarový herec. Platil tehdy neskutečné peníze za pronájem obřího domu v Beverly Hills a vzal celou svou rodinu na nákladný výlet po Evropě, který zahrnoval i létání soukromým tryskáčem Gulfstream G550 nebo rezervaci celého patra v hotelu Dorchester v Londýně. Po dovolené zkontroloval svůj účet a zjistil, že se na něm nic zásadního nezměnilo. „Říkal jsem si, že je to jasné, prostě mi to došlo. Čas se zastavil, jsem v hajzlu,“ napsal.

Brzy se ukázalo, že jeho konta dávno slouží k úplně jiným finančním operacím, než k jakým je účetnímu svěřil, a jemu v podstatě nic nezbylo. „Měl jsem majetky, ale žádnou hotovost,“ shrnul a pak rozvedl, jak fungují honoráře v showbyznysu: „Když v tomhle oboru vyděláte 10 milionů dolarů, není to 10 milionů, jelikož po zaplacení právníků, agentů, publicistů a vlády ve vaší kapse zbude tak 4,5 milionu. Ale mávnete nad tím rukou, protože jste i tak nad vodou. Jenže tím pak o ně i přijdete. Je to velmi zvláštní, jak se to děje. Čím víc peněz vyděláte, tím méně jich nakonec máte.“

Čtěte také: Kmotr jako hlavní inspirace pro třetí díl Duny. Režisér vysvětlil, v čem chce čerpat z klasiky

Bližší zkoumání jeho finanční situace mu přidělalo hodně vrásek. „Způsob, kterým jsem utrácel, byl dost šílený. Třeba můj zahradní architekt dostával 400 tisíc dolarů ročně, fakt nepřeháním, a navíc to bylo za terénní úpravy u domu, ve kterém jsem ani nebydlel. A takhle to šlo dál a dál.“

Když to celé prasklo, bylo mu sedmdesát. „Nebyl jsem žádný mladík... Velké výplaty, na které jsem byl dříve zvyklý, už nebyly na obzoru,“ konstatoval. Jen pár let zpátky si ještě vybíral role, u nichž měl pocit, že mu sednou a bude se v nich cítit, jako ve snímcích Dannyho parťáci 3 nebo 88 minut. Jenže teď byla situace jiná a tak zrušil svůj závazek, že nebude točit reklamy, a stal se hlavní hvězdou pitomé komedie Jack a Jill.

„Jack and Jill byla první věc, co jsem natočil poté, co jsem přišel o peníze. Upřímně řečeno, šel jsem do toho, protože jsem neměl nic jiného a dost mi to pomohlo. Vyžádal si mě Adam Sandler a výplata byla skvělá. Adama mám rád, spolupráce byla skvělá a stal se mým blízkým kamarádem,“ shrnul.

Kromě filmů si našel i další zdroj příjmů – semináře a přednášková turné. V nich využil dar poutavého vypravěče se smyslem pro humor a mohl se tak věnovat i vlastním projektům, jakým byla režie filmu Salomé (2013), v němž si i zahrál po boku Jessicy Chastain.

Al Pacino nedávno dotočil hlavní roli v nové adaptaci shakespearovské klasiky Král Lear s názvem Lear Lex, ale ve fázi dokončování je i dalších 7 (!) filmů, v nichž se objeví, včetně dvou příběhů o atentátech na slavné politiky Killing Castro (o riskantní návštěvě Fidela Castra v USA) a Assassination (o J.F.K.).

Zdroj: The Hollywood Reporter, Variety

Video: Al Pacino v českém traileru filmu Druhá míza

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Zábavný / Publicistický