26. května 2024 22:50

Druhé Nagano! Češi zdecimovali Švýcary 2:0, národ oslavuje střelce zlatých gólů

O výsledku finálového zápasu na hokejovém mistrovství světa v Praze rozhodovalo srdce. Jak Češi, tak Švýcaři neskrývali touhu vyhrát a získat tak na hokejovém MS 2024 zlato.

Český tým prošel šampionátem bez porážky v základní hrací době, ve čtvrtfinále vyřadil Američany 1:0, v semifinále rozdrtil favorizované Švédy 7:3. Do bitvy se Švýcary vyrazili Češi bez Jana Rutty, který byl po zákroku loktem proti švédskému hráči z finále dodatečně vyloučen, bez nemocného útočníka Jakuba Fleka a s Jakubem Krejčíkem zraněným pukem do obličeje. Tým naopak posílil obránce Jan Ščotka.

Přečtěte si také: Kdo je Kevin Fiala? Tajná zbraň Švýcarů pochází z české hokejové rodiny

Brutální tempo

Začátek první třetiny nenechal nikoho na pochybách, že na sebe narazily týmy odhodlané zvítězit. Neskutečná rychlost, tvrdé souboje i skákání na střídačku. Druhá část hry zaznamenala dvě první vyloučení, po jednom na obou stranách. Ani smršť střel při další přesilovce českého týmu nepřinesla gól, totéž se v opačném gardu odehrálo o několik minut později.

Nervující čekání na první gól pokračovalo až do posledních sekund druhé třetiny, kdy se Češi dostali do ohromujícího tlaku na švýcarskou branku. Ani neskutečná kadence střel, za kterou by se nemusel stydět ani samopal vzor 24, ale nepřinesla českému týmu kýžený gól do šatny. Nejčastěji zmiňovaná jména? Ondřej Kaše, Dominik Kubalík a David Pastrňák!

Když praskne plexisklo

Třetí třetina by probíhala víceméně stejně až do okamžiku, když Ondřej Palát narazil protihráče na plexisklo tak důrazně, že ho bylo nutné vyměnit. Mnohaminutovou pauzu skvěle zvládli maskoti šampionátu Bob a Bobek, hráči ji pohodovým bruslením připomínajícím Vánoce v Central Parku.

Všechno změnila druhá půlka třetí třetiny, kdy po skvělé akci a viditelné domluvě se spoluhráči poslal David Pastrňák neskutečnou dělovku za záda švýcarského gólmana. Drsné píchnutí do vosího hnízda vyprovokovalo Švýcary k náporu století. Puk před českou bránou vlastními těly vyráželi obránci, přímé střely brankář Dostál odrážel sám nebo chytal do lapačky. David Kampf pak jen několik sekund před koncem zápasu pošťouchl kotouč do prázdné brány. Výsledek 2:0!

Mohlo by vás také zajímat: Sen o zlatu se vyplnil. Čeští hokejisté zdolali Švýcary a jsou po 14 letech mistry světa

Švýcaři nakonec nedokázali průběh utkání zvrátit a museli se smířit se stříbrnými medailemi. Češi zvítězili, a nejen generace Z dostala své vlastní Nagano. V odpoledním zápase o bronz byli úspěšní Švédové, když výsledkem 4:2 poslali Kanaďany domů bez medailí.

Zdroj: ČTK, CNN Prima NEWS

Video, které jste mohli minout: Česko fandilo hokejistům v boji o zlato

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný