26. května 2024 16:04

Pohroma šampionů. Švédům se pošklebují vyřazení Finové, Kanada na zlato dávno zapomněla

Čeští hokejisté si v neděli zahrají o zlato

Finsko, Švédsko i Kanada měly být největšími favority na zlato z hokejového MS 2024. Místo toho se Finové museli se šampionátem rozloučit už ve čtvrtfinále a Švédům i Kanadě se staly osudnými semifinálové zápasy s papírově slabšími soupeři. Za jejich výkony je severská média nešetřila.

Pro švédský hokejový tým se podle webu švédské televize SVT semifinále na mistrovství světa s Českem, které čeští hokejisté drtivě vyhráli, stalo noční můrou. Podle deníku Aftonbladet Čechům pomohli rozhodčí, kteří nevyloučili za zákrok loktem na Isaca Lundeströma českého obránce Jana Rutty. V táboře poražených převládal názor, že český zadák měl dostat vyšší trest a případná pětiminutová přesilovka mohla znamenat zásadní zlom utkání, které skončilo 7:3 ve prospěch Česka.

Přečtěte si také: Už můžu? Češi budou bojovat o zlato, Švédům dali sedm gólů

Rozhodčí je součástí hry

Švédský kouč Sam Hallam nicméně odmítal porážku svádět na inkriminovaný moment. „Nebudu jako jiný tým tady ve čtvrtek a říkat, že tenhle moment všechno rozhodl. Neměli bychom celý zápas svádět na tuhle situaci. To já dělat nebudu,“ odmítl se vymlouvat na rozhodčí v evidentní narážce na finského kouče Jukku Jalosena, který vyřazení svého týmu se Švédy ve čtvrtfinále svedl na chybu rozhodčích.

Mohlo by vás také zajímat: Český tým hasí požár s nedostatkem beků. Do boje o zlato naskočí žolík z hokejové Komety

V podobném duchu si přisadil Sportbladet – švédskému týmu prý rozhodčí pomáhali, stěžuje si, že Švédsko bylo oloupeno o přesilovku. Expressen zase připomíná protesty švédského týmu na gól, kterým Ondřej Kaše přivedl ve 2. třetině český tým do vedení 3:2 po odrazu puku od brusle rozhodčího. Podle pravidel je však rozhodčí součástí hry, a tak gól samozřejmě platil.

Největší favorité propadli

Za nečekané fiasko si Švédové vysloužili emotivní komentáře finských médií. „Švédsko bylo strašným způsobem poníženo. Česká republika Tre Kronor zcela zdecimovala a postoupila do finále MS. Švédská obrana byla slabá a ani hráči v ofenzivě nedělali dobrá rozhodnutí,“ napsal finský server Iltalehti. „Švédsko bylo na ledě světového šampionátu nemilosrdně zničeno. Hvězdy z NHL totálně selhaly,“ přisadil si konkurenční Ilta-Sanomat, přičemž neopomněl zdůraznit, že Švédové patřili k největším favoritům na zlato.

Podobně po prohraném semifinálovém zápasu se Švýcarskem 2:3 reagovali i kanadští hráči. Kapitán týmu John Tavares řekl, že do Prahy přijeli bojovat o zlato, ale že v sobě jistě najdou motivaci hrát i o jinou medaili, i když jen z bronzu. Jejich cíl byl ale jasný – jedině zlato.

Pravdou je, že v Praze a Ostravě se hraje krásný hokej, skvěle se fandí a padá hodně gólů. Až se emoce uklidní, bude se na tento šampionát vzpomínat jako na ten, kde Bob a Bobek roztančili arény a čeští fanoušci bez ohledu na výsledek dostali zlatou medaili za nezapomenutelnou atmosféru. Kdo si nakonec odnese zlato, jestli Česká republika nebo Švýcaři, se rozhodne dnes večer. Jdeme fandit.

Zdroj: ČTK, IIHF

Video, které jste mohli minout: Hokejová euforie v Praze

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný