3. června 2015 15:00

Vybrali jsme 7 nejlepších dílů Hvězdné brány! Najdete svého favorita?

O prvním místě snad ani nemohlo být pochyb...

Možná to bylo tehdejším relativním nedostatkem jiné kvalitní televizní sci-fi a nebo za to mohl osud – rozhodně ale platí, že v českých končinách je prapůvodní Hvězdná brána, popisující osudy týmu SG-1, dodnes kultovním seriálem. Její pokračování Atlantis a Universe sice úplně nedostály očekáváním, příhody plukovníka O'Neilla a zbytku jeho skvadry ale díky Prima COOL můžete sledovat stále. Aby vám to lépe ubíhalo, vybrali jsme sedmero dílů, v nichž se Hvězdná brána vyvedla úplně nejmňamózněji. Pojďte se o nich pohádat...

7) Černá díra

Každý seriál má epizodu, jejíž děj občas slyšíte od lidí, u nichž jste vůbec netušili, že daný seriál sledují (viz „světlušky“ v Aktech X). Černá díra je právě takovým příkladem pro Hvězdnou bránu. Díl, v němž je vytočena brána u planety, která obíhá titulního kosmického budulínka, přičemž na jedné straně je čas dilatován (zpomalen) a na druhé nikoliv (zpočátku…), patří do zlatého fondu sci-fi znázornění červích děr!

6) 1969

Komedie táhne, cestování časem jakbysmet! Díl 3. řady jménem 1969 byl jedním z prvních příkladů, kdy se Hvězdná brána pustila do obého najednou, a to s velmi solidním výsledkem. Nejenže ukázala mladého Hammonda, ale navíc SG-1 dopřála i trochu odfrku s bandou hipíků a navíc naučila Teal’ca řídit. A kdo ví, čemu všemu dalšímu se SG-1 v minulosti oddávala.

5) Seriál Červí díra

Hvězdná brána si vždycky uměla utahovat sebe ze sama, avšak okamžik, kdy přišla se zápletkou o natáčení… inu, sebe, je zřejmě naprostým vrcholem metafikce mezi televizními sci-fárnami. Ultralevný díl, který se vlastně natáčel přímo na place a přitom povedeně parodoval nezbytné šetření a hierarchii televizních pořadů, navíc fanouškům s hlavou v oblacích naznačil, že je třeba i jejich oblíbený seriál postavený na ve skutečnosti ukrývaném reálném programu…

Inu, sny nic nestojí, že.

4) Paralelní svět

I když Hvězdná brána za své nikdy nepřijala drsné a temné příběhy (tedy až do příchodu Stargate Universe), neznamená to, že její scenáristé podobné příhody neuměli napsat. Jenom je pokaždé zasadili do jiné (a později vygumované) časové linie nebo alternativní reality. V díle Paralelní svět z 1. řady na tento koncept došlo ale úplně poprvé. I když se celý odehrával ve třech místnostech, pohled na Zemi dobývanou Goa’uldy nás v nočních můrách straší doteď. A co teprve zdejší tragický fatalismus poté, co O’Neill pošle odvetnou bombu na Chulak...

3) Děti bohů

Všechno má svůj počátek, a v případě Hvězdné brány šlo právě o dvojdíl/televizní film Děti bohů. Na svou dobu poměrně drahý špás atmosférou perfektně navazoval na předešlý Emmerichův kinofilm, přitom ale rozkreslil možnosti pro stovky dalších seriálových epizod, a navíc ukázal i vcelku drsnou a masivní bitku mezi americkými speciálními jednotkami a praporem Jaffů. V původní verzi je navíc vidět i dvojice odhalených ženských ňader ve středověkých kulisách, čímž Stargate o roky předběhla Hru o trůny. Zkrátka chuťovka, která by na diváky fungovala i dnes!

2) Ztracené město

A půjdeme-li na opačnou stranu seznamu dílů, původní linii naopak zakončuje Ztracené město ze 7. řady SG-1. Díl, v němž se konečně v plné parádě předvede Prometheus, O'Neill silou myšlenky (a tisíců antických dronů) ubrání Zemi před Anubisovou invazí a vůbec se tu uzavře tolik počátečních linií a načne nových (první výskyt postavy Dr. Weirové z Atlantis), měl ostatně původně být celovečerním filmem. Nakonec SG-1 pokračovala dalece za Ztracené město, v našich srdcích ale tenhle přelom v historii seriálu leží stále.

1) Časová smyčka

Nakonec ale dáme přece jen přednost staré dobré komedii. Časová smyčka i přes mírné recyklování konceptu Na Hromnice, o den více obsahuje takovou kulometnou palbu nezapomenutelných scén včetně golfu u hvězdné brány nebo hudlana O'Neilla s Carterovou (kdo z toho tehdy nekřepčil, lže sám sobě), že ji můžeme lautr pokaždý!

Sedmá série Hvězdné brány běží každý všední den v 17.50 na Prima COOL.

Který díl Hvězdné brány máte nejradši vy? Dejte vědět v diskuzi!

(lol)

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný