20. listopadu 2015 16:00

Viděli jsme poslední Hunger Games! Je to pecka, nebo ne?

Velká rozlučka s Katniss je tu.

Pět let, čtyři filmy. Hunger Games se rychle staly globálním fenoménem a málem se jim povedlo zastínit i Twilight ságu, která celý byznys s náctiletými filmovými sériemi (převážně) pro dívky rozjela. Jejich finální díl je velice očekávaný a brzy začne vydělávat velké peníze. Všechny by ale mělo zajímat hlavně to, jak se povedl.

Jednoduchá odpověď? Nic extra nečekejte, průšvih se rozhodně nekoná. Hunger Games po prvním díle ztratily hutný thrillerový náboj a staly se klasickou rebélií, která se pomalu posouvala vstříc střetu s hlavním padouchem. Ve dvojce se to celé rozjelo, trojka víceméně jen přešlapovala na místě… a teď je tu čtyřka, která konečně servíruje epické zakončení. Ano, pořád je to skvěle zahrané i zrežírované a vypadá to náramně. Jen se tu bohužel neděje zase tolik zajímavých věcí.

Poslední Hunger Games se totiž vytrvale soustředí na Katniss a opomíjejí skoro všechny ostatní postavy. Některé by si vážně zasloužily víc prostoru, minimálně proto, aby s vámi něco udělal jejich náhlý skon. Prokreslení dalších by pak pomohlo ústřednímu milostnému trojúhelníku, o kterém se jen mluví, mluví a mluví. A přitom vás moc nezajímá, s kým vlastně Katniss skončí, protože Peetovi ani Galeovi nijak zásadně nefandíte.

Nemilým problémem je potom celé finále, které je sice patřičně epické, ale určitě se mohlo přidat na napětí, ubrat na dlouhatánském epilogu a celé to mohlo být mnohem osobnější. Některé postavy jsou příliš odříznuté od hlavního dění a jiné do něj bohužel nezasáhnou vůbec. Což je velká škoda, protože třeba s Haymitchem nebo s Effie šlo rozehrát spousta dechberoucích momentů, které by celý film zvedly o úroveň výš.

Na jedné straně tedy máme přemíru zbytečných dialogů, na druhé je tu ale pár hodně povedených akčních sekvencí. Čtvrté Hunger Games tak nakonec mají jakýs takýs plíživý balanc a fungují jako obstojná rozlučka se sérií, která ale mohla být mnohem drásavější a originálnější. Ještě že je na tom konkurence daleko hůř. Takhle se totiž Katniss a její pouť dají jakž takž smířeně pochválit.

Hodnocení: 6/10

Karel Ryška

---

Takhle dnes vypadá Rue z prvních Hunger Games!

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky film Hunger Games

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný