16. března 2015 19:00

10 největších televizních drsňaček

Girl Power jsou poslední dobou plná nejen kina. V televizi už to skoro vypadá, že všichni chlapi vymřeli!

Debata o tom, jestli jsou ženské filmové postavy dostatečně prokreslené nebo ne, je nekonečná. Občas dostaneme nějakou holku od rány, občas hezkou tvářičku, kterou je potřeba zachraňovat. Podobné to pak je i v televizi, kde ale holky od rány začínají těžce vyhrávat na body. Silných ženských rolí je tam víc a víc. A kdybyste náhodou nevěděli, o kterých je řeč, tady jich máte hned deset!

Peggy Carter (Agent Carter)

Jediná žena, která nepadla Kapitánu Amerikovi automaticky k nohám a místo odpovědi na pozdrav vystřílela do jeho neprůstřelného štítu plný zásobník. Po kladně přijatém krátkém filmu si konečně vysloužila plnohodnotný seriál, jehož první sezona v USA nedávno skončila. A je to velká pecka.

Annalise Keating (Vražedná práva)

Na tenhle seminář chcete chodit. Annalise Keating je učitelka od rány a ještě k tomu vás naučí, jak uniknout želízkům, když někoho zavraždíte. Jen se připravte na to, že úkoly budou trochu neortodoxní, stejně jako vaši spolužáci.

Elizabeth McCord (Madam Secretary)

Ženy na vysokých postech americké politiky byly pro televizi vždycky lákavé, i když třeba musely předběhnout realitu o pěkných pár let (viz všechny televizní prezidentky). V tomhle seriálu hraje Tea Leoni ekvivalent ministryně zahraničí. Není to tak sofistikované jako Západní křídlo nebo brutální jako House of Cards, ale příjemně se na to kouká, protože Tea Leoni se s ničím nemaže. Umí pohladit i uhodit, přesně jak si to diplomacie žádá.

Claire Underwood (House of Cards)

Dokonalá herecká obroda Robin Wright, o které léta nikdo neslyšel. Mysleli byste, že si celou show pro sebe ukradne Kevin Spacey, ale Underwoodovi jsou nerozlučný pár a chladná, vypočítavá Claire nahání možná ještě větší hrůzu než její po moci bažící manžel. Zvlášť ve druhé a třetí sezoně je občas těžké tipovat, kdo v domácnosti nosí kalhoty.

Melinda May (Agents of S.H.I.E.L.D.)

Proč jsme vybrali vysoko kopající Asiatku a nikoliv hlavní hrdinku? Protože autoři seriálu zjevně dost dlouho nevěděli, jak s ní naložit, kdežto Ming-Na Wen se od začátku profilovala jako hrdinka, co nejdřív láme kosti a potom se ptá. Upgradovaná ženská verze Jacka Bauera? Tak jednoduché to zase není, ale byla to právě Melinda May alias Agent 33, která do seriálového S.H.I.E.L.D.u přinesla trochu charismatu.

Olivia Pope (Skandál)

Ohromně populární antihrdinka, jejíž agentura se specializuje na zahrabávání kostlivců ze skříní těch nejbohatších lidí v USA. Olivia Pope je obdivována svými zaměstnanci, ale sama toho o kostlivcích ví až nezdravě moc. Spí s ženatým prezidentem, má komplexy z vlastního otce a na ohromně drsnou šéfovou je někdy až příliš křehká. Právě v tom je ale její kouzlo.

Daenerys (Hra o trůny)

Tenhle seriál je silných ženských postav plný, ale jedna samozřejmě vyčnívá nad ostatní nejen blonďatou kšticí. Emilia Clarke se v prvních dvou sezonách spíše svlékala a hrála si na oběť, ale jakmile se dostala ke dračím vejcím, vystřídalo obnažování naopak zahalené intrikaření a touha po moci a pomstě, která se s každým dílem stupňuje. To, že při tom Daenerys vypadá tak roztomile, je jen další plus.

Lagertha (Vikings)

To jsou ti legrační pánové s rohama, velkou sekerou a ještě větší lodí – žijou na ostrově, modlí se k Thorovi a žerou protivníky. Všechny tyhle mýty se rozhodl televizní seriál Vikings rozdrtit na prach – s použitím násilí, historických pramenů a kvalitního scénáře. A začal tím, že představil silnou vikingskou ženu-obranářku. Nejenže ji hraje čarokrásná Katheryn Winnick, ale ještě k tomu si hned v prvních pár dílech zjedná divákův respekt tím, jak v tom barbarském světě umí chodit. O dalších pár dílů později se jí začnete regulérně bát. A tak je to správně.

Kate Beckett (Castle na zabití)

Kolikrát už Kate zachránila Castleovi krk? Nerozlučný pár v mírně komediální procedurální detektivce může působit skoro bezstarostným dojmem, ale když se opravdu řeší zločiny a někdo po někomu střílí, promění se Stana Katic z laškovné školačky v drobnou, ale patřičně drsnou policajtku, která nikdy nemíří vedle. A Castle? Ten se krčí v pozadí.

Carrie Mathison (Ve jménu vlasti)

Pokud sledujete seriál Ve jménu vlasti, tak asi víte, že Carrie není úplně jednoznačná postava. Má víc starostí než předností a nejde ji přesně odhadnout ani ve chvíli, kdy máte všechny indicie. Zároveň je však schopná se vlastnoručně dostat z každého průšvihu a za svůj názor bojuje do posledního dechu. Právě ona je sice trochu surovou, ale právě proto nepřehlédnutelnou ikonou televizní Girl Power. Mějme ji za to rádi, protože do sympatií k její postavě se občas divák musí nutit.

Která televizní drsňačka nejvíc bere vás? Podělte se o svoji favoritku v diskuzi!

Karel Ryška

šéfeditor FTV Prima, COOL & ZOOM

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky televize USA Dům z karet Agent Carter Kate Beckett Claire Underwood Annalise Keating Melinda Mayová Carrie Mathison Peggy Carter

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný