16. září 2024 15:45

Hodnocení 96 %! Opravdová rozlučka s Top Gearem má fenomenální ohlasy

Slavná trojice se podle reakcí diváků rozloučila skutečně ve velkém stylu. Kritici to tak jednoznačně nevidí.

Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May mají za sebou poslední společnou jízdu. Ve dvouhodinovém speciálu The Grand Tour: Jedna na cestu projeli úchvatnou krajinou Zimbabwe do Botswany až k solné pánvi Makgadikgadi a ostrovu Kubu, kde mohli společně prožít cestu časem zpět k jednomu z nejpamátnějších momentů pořadu Top Gear z roku 2007.

Nešlo o nic okázalého, ale spíše o oslavu jejich vzájemného přátelství, tvůrčí chemie i vynalézavosti. A přesně něco takového dlouholetí fanoušci oceňují, jak ukazuje třeba výtečné hodnocení epizody 96 % na ČSFD. „Dokonalá rozlučka dokonale sehrané trojice, u níž se každý skalní fanoušek prostě musí vydat na cestu plnou vzpomínání a nostalgie. S tímto trojlístkem moderátorů a jejich suchým britským humorem totiž vyrostla celá jedna generace motorových nadšenců, jejichž vkus na automobily byl tvořen a kován právě jimi... A závěrečná montáž s jejich proslovy? Brečel jsem zkrátka jak malá holka – a vůbec se za to nestyděl. Pánové, díky, díky za všechno!“ napsal Lukáš Krejčí.

Emocemi přetékají i ostatní ohlasy. „Čím víc se blížil konec, tím víc se vzpomínalo na to, co bylo a že už to končí, prostě návaly totální nostalgie. A na konci už nešlo nebrečet, zakončili to, jak nejlépe mohli, v Botswaně, na místě, kde v Top Gearu před 17 lety začali s jejich tradičními speciály. Tolik zábavy, kterou mi za ty léta přinesli, se nedá zapomenout,“ napsal Matěj z Brna.

Výtečné skóre 9,6/10 získala epizoda rovněž na zahraničním IMDb, kde však lze najít širší škálu názorů. „Kdyby byla celá jako posledních deset minut, bylo by to jasných 10/10. Hodně to ztratilo scénou s Broukem – totálně nevkusné, nevtipné, naprosto neuctivé k životnímu prostředí a prostě zbytečné,“ napsal uživatel heidiplom-22434.

Mohlo by vás zajímat: Varoval jsem, že někdo umře, nic neudělali, popsala hvězda zrušeného Top Gearu

Novinářské recenze jsou zdrženlivější. Třeba The Independent si všímá, jak je trojice i na své poslední cestě značně odpojená od prostředí a kultury, kterou projíždí, a ta v podstatě plní roli pohlednice z propagačních spotů pro turisty. Tvůrci si jsou však dobře vědomi, kde tkví síla pořadu – v jeho ústřední trojici. „Sice tentokrát chybí velké drama či odvážná akce, ale je v něm spousta charismatického kamarádství, které z této nepravděpodobné trojice udělalo hvězdy televize,“ konstatuje v závěru.

„Budou chybět? Pravděpodobně ne. Svět se posunul, změnily se chutě. Dokonce i jednotliví moderátoři přešli k věcem, které více odpovídají době. Hammond má na Discovery pořad o renovaci aut. May překvapivě dobře funguje na YouTube. A Clarkson má díky úspěchu svého méně chlapáckého - někdo by dokonce řekl woke - farmářského pořadu víc práce než kdy dřív,“ shrnul The Guardian.

Zdroj: IMDbThe Independent

Video: Trailer posledního dílu show The Grand Tour

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický