30. června 2024 10:33

Procházka neměl šanci, píšou v zahraničí. Reagoval i Vémola nebo McGregor

Brazilský bojovník předvedl proti Jiřímu Procházkovi naprosto dominantní výkon, který ho povyšuje mezi legendy UFC.

Uběhlo pouhých 13 sekund druhého kola odvetného titulového souboje o mistra polotěžké váhy UFC mezi brazilským Alexem Pereirou a Jiřím Procházkou a rozhodčí mával konec. Českému bojovníkovi museli pomáhat na nohy rozhodčí, drtivý kop nadobro ukončil jeho sen o úspěšné odvetě. „Levý kop na hlavu,“ shrnul slavný Conor McGregor, který kvůli zranění musel zrušit svůj zápas na UFC 303 a nahradili ho právě zmínění borci.

„Alex Pereira nepotřeboval žádné divadlo, aby ukázal, kdo je největší hvězdou MMA,“ napsalo ESPN a konstatovalo, že předehrou konce byl už brazilcův levý hák na konci prvního dějství, z něhož se Procházka nedokázal vzpamatovat.

„Pokud se na zápas budeme dívat bez posledních deseti vteřin, tak byl do té doby skvěle zvládnutý. Líbila se mi práce Jiřího týmu. Trenéři mu skvěle radili, aby dělal to, co fungovalo v prvním zápase. Jiří to dělal a měl přehled,“ popsal Karlos Vémola, historický první český bijec v UFC, a dodal: „Poslední úder prvního kola byl pár vteřin do konce a myslím si, že byl rozhodující. Jiří byl tak otřesený, že se za minutu pauzy nedokázal zregenerovat. Když jde člověk po takovém otřesu dál do zápasu, má pomalejší reakce a nedokáže adekvátně zareagovat.“

Podle prestižního magazínu MMA Junkie se nechal Procházka od Pereiry nachytat, jakoby zapomněl, že od něho může přijít knockout kdykoli a odkudkoli. „Pereira neoslavoval, jen s kamennou tváří poodstoupil. Dokonce se vrátil, aby Procházku zkontroloval, ale byl odvolán, jelikož se jeho soupeř snažil dostat na nohy,“ popsal tečku zápasu, která pro českého bojovníka byla jiná, než jakou si přál.

„Alex je monstrum,“ shrnul Belal MuhammadStephen Thompson, sám označovaný jako Wonderboy, pak Pereiru pasoval mezi superlidi. Momentu využil k výzvě Jamahal Hill, který před dvěma měsíci dopadl v titulové bitvě s Pereirou podobně a skácel se po brazilcově levém háku: „Ukončím příštího soupeře a pak si to dáme znovu. Skvělá výhra, ale my jsme spolu ještě neskončili!“ Otázkou zůstává, zda k tomu bude mít příležitost, protože Pereira naznačil, že by se posunul do vyšší váhové kategorie.

A co čeká v UFC poraženého Procházku? Známý MMA trenér André Reinders je přesvědčený, že na nejvyšší úrovni ještě dostane šanci na titul, jen to nebude hned. „Jirka je atraktivní bojovník. Nejen stylem boje, ale i svou image samuraje. Pro UFC zůstává zajímavý. Určitě mu dají šanci. Jen to v nejbližší době už nebude o titul. Bude se k té šanci muset znovu probojovat. Věřím, že to bude brzo – snad to zabere nanejvýš jeden, dva zápasy, kdy zase porazí někoho z top pětky, načež může o titul zabojovat potřetí. Věřme, že se mu to povede,“ uzavřel.

Dřívější rozhovor s Jiřím Procházkou o tom, proč bojuje:

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný