30. června 2024 07:43

Procházka podruhé padl s Pereirou. Brazilský šaman ho ukončil rychle a drtivě

Šance obou borců před velkou odvetou o pás šampiona polotěžké váhy byly vyrovnané. Průběh bitvy před rozvášněnými davy v Las Vegas to však nepotvrdil.

Alex Pereira ovládl hlavní souboj UFC 303 před zaplněnou halou v Las Vegas a nadále si tak bude hýčkat pás šampiona polotěžké váhy. Jiřímu Procházkovi se nepovedla odveta za listopadovou porážku, když ho naprosto chladnokrevný soupeř poslal definitivně k zemi hned v začátku druhého kola.

Jakoby Pereira neposlechl Procházku, který ho na předzápasové tiskovce požádal, aby bojoval čistě, bez pomoci šamanů a magie. „Celý týden jsem věděl, že prostě vyhraju. Nevěděl jsem jak, ale jistý jsem si byl,“ shrnul šampion. Procházkovi se tou dobou kamery vyhýbaly, zřejmě byl v péči lékařů.

Všemu předcházel dynamický nástup, opravdu pekelný staredown a pak už nastala bitva večera, která uvolnila veškeré napětí nastřádané v hale. První z maximálního možného počtu pěti kol bylo více méně vyrovnané, Procházka dokázal Pereiru natlačit k pletivu, ale bez většího efektu. V poslední vteřině však pocítil jeho drtivou levačku a skončil otřesený na zádech.

„Jseš v pohodě?“ zněla v pauze otázka jeho trenérů. „Teď jo,“ odpověděl Procházka, ale nepůsobil dvakrát přesvědčivě. Ještě než režie stihla na druhé kolo přepnout do klece, viděli jsme Brazilce, jak dobíjí českého bojovníka na zemi a rozhodčí Herb Dean mává konec. Procházka se jako pravý bojovník ještě instinktivně stavěl na nohy, ale neudržel se na nich, byl konec.

Až zpětné záběry ukázaly, jak Brazilec využil otřesenost rodáka z Hostěradic a vypustil neskutečně silný a rychlý levý kop, trefil hlavu Procházky a na zemi pak už jen vysypal údery na bezvládného soupeře, čímž vše pojistil. Tentokrát o ukončení nebudou panovat pochyby. Český bijec si navíc v nekontrolovaném pádu nepěkně poranil nohu.

Co to může udělat s Procházkovou kariérou? „Jsem přesvědčený, že dostane další velký zápas s borci z top šestky, opět klidně hlavní kartu večera,“ okomentoval ve studiu Karlos Vémola a řekl, že většina otázek teď bude po právu směřovat spíše k Brazilci, který ukázal takovou dominanci, že teď bude muset UFC vymyslet, co s ním. Přestup do vyšší váhové kategorie?

Odvetný zápas mezi Procházkou a Pereirou se měl původně konat až začátkem podzimu. Poté, co se zranil hvězdný Ir Conor McGregor a byl nucen odvolat souboj s Američanem Michaelem Chandlerem, oslovila organizace UFC na poslední chvíli hvězdy polotěžké váhové kategorie. Oba i přes krátký čas na přípravu souhlasili.

Nejlepší český současný MMA bojovník absolvoval už šestý zápas v UFC, z toho třetí titulový. Pás šampiona získal v červnu 2022 v Singapuru, kde porazil brazilského Glovera Teixeiru, ale o necelý půlrok se ho musel vzdát kvůli zranění.

Podívejte se na exkluzivní rozhovor, který Jiří Procházka poskytl v Las Vegas CNN Prima News chvíli před zápasem:

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný