29. června 2024 08:50

5 věcí, které musíte vědět o velké titulové odvetě Procházka vs. Pereira

Odveta titulového souboje v polotěžké váze mezi Jiřím Procházkou a Alexem Pereirou je vrcholem turnaje UFC 303, který hostí v noci ze soboty na neděli americké Las Vegas.

Hlavním tahákem UFC 303 měl být původně návrat irské superstar Conora McGregora s Američanem Michaelem Chandlerem, ale jelikož se Ir v tréninku zranil, oslovilo vedení organizace na poslední chvíli hvězdy polotěžké váhové kategorie. Nejlepší současný český MMA bojovník Jiří Procházka tak bude moci Brazilci Alexi Pereirovi vrátit porážku z listopadu loňského roku. Jejich první titulový souboj skončil knockoutem ve druhém kole, který ukončil takřka osm let trvající Procházkovu neporazitelnost.

Navážili oba, větší výzva pro Brazilce

Splnit váhový limit kategorie 93 kg zvládli nakonec oba bez problémů, a to v obou případech s váhou 92,7 kg. Brazilec však na rozdíl od Procházky, který se drží kolem dané hmotnosti dlouhodobě, musel shodit celých deset kilo, což už není málo a mohlo by se to na něm podepsat. Oba byli kvůli zkrácenému termínu spíše v polopřípravě, ani jeden v plně bojovém módu, kdy jsou těžké sparingy a dieta, což by mohlo hrát do karet českému bijci. Nemusel tolik hubnout.

Nové rukavice, větší bomby

Oba borci dostali od UFC do zápasu nové rukavice, které snižují riziko zranění očí neboli tzv. eye-pokeů, zároveň však mají být účinnější při přímých zásazích. „Měly by být tvrdší pro knockouty… Všechny informace hovoří jasně, že by měly být lepší. Pocitově jsem to tak necítil, ale to je o zvyku. Z těch starších jsem měl nějaký zajetý pocit. Ale je to jenom o tom, je přijmout,“ zhodnotil Procházka v exkluzivním rozhovoru z Las Vegas pro CNN Prima News.

Borec, co nerad mává konec

Rozhodčím duelu bude velezkušený Herb Dean. Na rozdíl od Marca Goddarda, který první utkání českého Samuraje s Brazilcem ukončil podle mnohých včetně českého týmu příliš brzy, nechává Dean bojovat borce obvykle do posledního dechu, aby při titulových zápasech nemohla o vítězi panovat jakákoli pochybnost. Rozhodoval i obě poslední dubnová utkání Procházky i Pereiry.

Knockout mašina s pochroumanými prsty

Pereira je ohromně silný v postoji a svým drtivým levým hákem, který si hýčká už od dob kickboxerské kariéry, už ukončil jak Procházku, tak v předchozí dubnové titulové bitvě i Jamahala Hilla. Receptem není ani dostat ho na zem, protože si vypracoval solidní obranu a umí se rychle dostat zpátky na nohy. V minulé bitvě si Procházku připravoval kopy na holeň narušující jeho široký karatistický střeh, čímž ho rozhodil. Tentokrát by mu tuto taktiku mohly narušit zlomené prsty na nohách, s nimiž nastupoval už do dubnové titulové bitvy a údajně je zcela nedoléčil. Čím delší zápas bude, tím větší bude mít Procházka díky výtečné kondici šance, shodli se čeští experti.

Zkrácená příprava? No problem!

Normálně trénuje Procházka na zápas dva až tři měsíce, tentokrát kývnul na poslední chvíli a všechno musel nacpat do jednoho a půl týdne. Ačkoli s Pereirou už jednou padl, žádné překopávání strategie nechystá. „Viděl jsem můj první zápas s Alexem mnohokrát. Nezměním svůj styl, nezměním nic. V sobotu nastoupím úplně stejně. Vše ale zároveň budu dělat lépe, přesněji,“ řekl odhodlaně.

Jak to celé dopadne, se český divák dozví v noci ze soboty na neděli 30. června. Titulový zápas by se měl odehrát někdy od páté do šesté hodiny ranní.

Exkluzivní rozhovor s Jiřím Procházkou před bitvou v Las Vegas:

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný