29. dubna 2024 17:00

Po nehodě byl ještě naživu. Tragická smrt Josefa Šurala bolí Sparťany i po pěti letech

Pracovitý srdcař a nesmírně inteligentní, empatický kluk, který to z jihomoravských Šakvic dotáhl až na kapitána pražské Sparty. Josef Šural dodnes chybí spoustě lidí od fanoušků přes trenéry až po bývalé spoluhráče. Jeho tragická smrt při autonehodě v Turecku byla nejen obrovským šokem, ale i událostí, která spustila mezi pozůstalými sérii zvláštních rozhodnutí a konfliktů, v nichž zřejmě nejvíc utrpěly Šuralovy dvě malé dcerky.

Josef Šural byl fotbalovým talentem, čemuž odpovídala i jeho strmě stoupající kariéra. Jen co si balon trochu seriózněji osahal v rodných Šakvicích na jižní Moravě, zamířil ihned do moravského velkoklubu Boby Brno (dnes FC Zbrojovka Brno). Zde si v osmnácti poprvé kopnul českou první ligu, shodou okolností proti pražské Spartě, v níž ho o řadu let později čekala zářná budoucnost.

Po třech letech v Brně následovala pětiletá štace na severu Čech ve Slovanu Liberec, kde se prosadil do základní sestavy a v sezóně 2011/12 zde slavil ligový titul. Díky tomu v následujících ročnících poprvé okusil i evropské poháry, konkrétně Evropskou ligu. A od roku 2013 se rovněž pravidelně objevoval v základní sestavě reprezentačního Áčka, s nímž absolvoval celkem 20 utkání, mimo jiné i na EURO 2016 ve Francii.

Od roku 2016 již působil i ve zmíněné Spartě, která tehdy v zájmu o talentovaného Šurala porazila svou rivalskou Slavii. Jak v roce 2021 vzpomínal jeho tehdejší sparťanský trenér David Holoubek, Pepa kapitánskou pásku nedostal automaticky, ale musel si ji vybojovat. „Chvíli mu trvalo, než se ve velkém klubu aklimatizoval. Musel k tomu dospět herně i lidsky. Byl to ale naštěstí chytrej kluk. Úplně nepasoval do takové té klasické škatulky, kam si lidé obvykle fotbalisty zařazují,“ zavzpomínal Holoubek pro CNN Prima News.

Ten mimo jiné vychválil i jeho osobnost: „Ze všeho nejvíc mi utkvělo, jak parádně se choval v kabině. Jak byl pracovitý, jak šel příkladem i tehdy, když byl zraněný. Přijde mi, že velkou roli hrálo, odkud přišel. Že to byl nesmírně hodný kluk z Moravy. Čistá duše. Co měl na jazyku, to taky řekl. Přitom nikdy neplácal do větru, vždycky to mělo nějaký smysl. Jako trenér jsem v něm odjakživa cítil oporu, lidskost, dobrotu. Právě k takovým jedincům se obracíte v kritických okamžicích.“

Sparta si Šurala zamilovala a byl to vztah oboustranný. Po 67 utkáních a 20 vstřelených gólech však přišla v zimě 2019 lákavá nabídka z Turecka, kterou se Pepa rozhodl využít. Sotva však začal oblékat dres tamního celku Alanyaspor, zasáhl krutě osud. Po nedělním ligovém zápase ve městě Kayseri se Šural a šest jeho spoluhráčů rozhodlo nečekat na plánovaný pondělní let zpět do Alanye, ale vyrazit v neděli 28. dubna v podvečer vstříc tureckému domovu v pronajaté dodávce.

Profesionální řidič Esat Altintas noční, 570 kilometrů dlouhou trasu zvládnul až do vjezdu do Alanye, při němž z dodnes ne zcela jasných důvodů nad vozem ztratil kontrolu, vyjel mimo silnici a bokem narazil do skály, při čemž Josef Šural jako jediný z vozu vypadnul. „Když jsem ho viděl po nehodě, byl ještě naživu. Přiběhli jsme k němu a položil jsem mu hlavu doleva, aby se nedusil krví a zavolal linku 112, abych přivolal sanitku i policii,“ citoval iSport výpověď řidiče u soudu.

Řidičova dechová zkouška byla negativní, dle své výpovědi určitě za volantem neusnul a negativní byl i test na drogy. Josef Šural však svým vážným zraněním v pondělí 29. dubna v nemocnici podlehl. Bylo mu pouhých 28 let a v Turecku hrál teprve tři měsíce. A co hůř, zanechal po sobě manželku Denisu a dvě malé dcery, Vannesu Alex a tehdy teprve dvouměsíční Melissu Denisu. Jak posléze tvrdil jeden z jeho tureckých přátel, Josef nechtěl na let se zbytkem týmu čekat, aby byl co nejdříve zpět právě u své rodiny. To se mu však nakonec stalo osudným.

Ani po smrti Josefa Šurala však šok veřejnosti jen tak neopadl. Zpětně totiž vyšlo najevo, že se vdova Denisa krátce po manželově pohřbu zamilovala do podnikatele Tomáše Horáčka, s nímž zhruba o tři měsíce později otěhotněla. Zhruba rok po Pepově pohřbu totiž porodila třetího potomka, syna Tomáše, jehož vychovávala právě s Horáčkem. Ten následně médiím tvrdil, že Denisa smrt manžela díky psychologům velmi rychle vytěsnila a také zesnulého fotbalistu zkritizoval za dluhy, jež po sobě údajně rodině nechal.

Což bylo velkým šokem i pro Šuralovy rodiče, kteří tato vyjádření dementovali, a nakonec museli Denise dokonce pohrozit soudem, aby mohli nadále vídat své dvě vnučky. Až v dubnu 2024 však vyšlo najevo, že byla vedle podnikatele dlouhé roky nešťastná a jejich vztah byl podle všeho toxický. Snaha vytěsnit manželovu smrt tak zřejmě neměla šťastný konec. „Takhle dobří lidé po smrti docela určitě míří někam, kde je jim ještě líp. Vím, že se tam s ním jednou setkám,“ uzavřel ve své vzpomínce trenér Holoubek, který tak potvrdil, že minimálně fotbaloví fandové nosí Pepu stejně jako jeho rodiče stále ve svých srdcích.

Zdroj: CNN Prima News, Wikipedia, iSport

Video, které jste mohli minout: Kokš byl hlídač hvězd. Holíka chválí, otrávený Nedomanský ho zklamal

Tomáš Durčák

redaktor FTV Prima, lifestyle

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný