21. července 2022 12:00

Famfrpál oficiálně dostal jiné jméno. A nemůžou za to jen problémy s J. K. Rowlingovou

Slavný potterovský sport mění jméno. Má to hned několik důvodů, které je potřeba víc rozebrat.

Famfrpál mění jméno, tedy alespoň mudlovská pozemní varianta tohoto sportu, který znají všichni fanoušci knižní a filmové ságy Harry Potter. Rozhodly o tom dvě největší zámořské organizace, které se doposud jmenovaly US Quidditch a Major League Quidditch. Slovo quidditch neboli famfrpál teď vystřídá výraz quadball, což by se dalo přeložit jako čtyřbal. Hraje se totiž se čtyřmi míči.

Mudlovská verze sportu rychle získává na celosvětové popularitě, zakládá nové poloprofesionální ligy i mezinárodní šampionáty. Má mimo jiné i českou asociaci a šestici oficiálních týmů. Název famfrpál ho však začínal brzdit, jsou na něj totiž vázaná licenční omezení i poplatky. Dobrou reklamu mu pak podle jeho zástupců nedělá ani autorka Harryho Pottera, spisovatelka J. K. Rowlingová.

„Změna názvu pro nás znamená novou šanci, kterou chceme využít, jak to jen půjde... Otevírá dosud nepředstavitelné příležitosti pro růst, publicitu a partnerství,“ uvádějí zástupci čerstvě přejmenované Major League Quadball v otevřeném dopisu. Kvůli licenci držené studiem Warner Bros. byly omezené možnosti vysílání turnajů i sponzoringu, jak uvádí mimo jiné server Sky News.

Dalším důvodem změny je snaha distancovat se od autorky knih, která v posledních letech pobouřila část fanoušků výroky proti transgender osobám. Obě organizace se proti Rowlingové vymezily se slovy, že čtyřbal „je jedním z nejprogresivnějších světových sportů, co se týče genderové rovnosti“. V jeho smíšených sedmičlenných týmech totiž nikdy nesmí být na hřišti více než čtyři hráči jednoho pohlaví.

Mudlovský famfrpál se hraje na obdélníkovém travnatém hřišti se čtyřmi míči – zlatonka (tenisák), dva potlouky (míč na vybíjenou) a camrál (volejbalový míč). Stejně jako v jeho kouzelnické verzi se hraje na body. Úkolem je trefit camrál do obručí (10 bodů), vyhnout se potloukům a chytit zlatonku (30 bodů), která visí v ponožce na trenýrkách nestranného hráče. Hráči taky „sedí“ na košťatech. Když jsou zasaženi potloukem, musí z něj sesednout a vrátit se ke svým obručím, až pak mohou zase osedlat koště a vrátit se do hry.

Co říkáte na přejmenování mudlovského famfrpálu? Už jste ho někdy sledovali nebo hráli?

Zdroj: Sky News

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný