9. září 2023 06:00

5 nejvíc šokujících zvratů v Simpsonových: Na elektrické křeslo nebo pastelku nejde zapomenout

Simpsonovi umí v každém dílu nabídnout zajímavou vyprávěčskou libůstku. Jenže některé zvraty prostě fanoušci z hlavy jen tak nedostali.

Animovaná rodinka ze Springfieldu si celou svou úspěšnou historii drží satirický tón, který však nikdy nepřeroste v něco přehnaně zlého, temného či kousavého. Odlišují se tím od ostřejších následovatelů, jimiž jsou Griffinovi nebo Městečko South Park. Jenže neplatí to úplně bezvýhradně, jak ukazuje následující výčet momentů, které mnoho fanoušků překvapily a některé šokovaly či dokonce pobouřily.

Můžeme debatovat nad tím, zda některé nápady neměly raději zůstat v šuplíku scenáristů, ale na druhou stranu je třeba uznat, že kdyby na ně nedošlo, byli by Simpsonovi možná až příliš opatrní a předvídatelní. A to si snad nikdo nepřeje, no ne?

Levák Bob je ve skutečnosti nevinný

Leváka Bona všichni známe jako samozvaného génia, jehož hlavní motivací je pomsta, zlo a smrt Barta Simpsona. Jenže v epizodě Bratr z jiného seriálu (S8E16) najednou zjišťujeme, že tím skutečným hybatelem teroru je ve skutečnosti Bobův bratr Cecil, který chce všechno narafičit na Boba. Bart, Líza a Bob nakonec spolupracují a podaří se jim zabránit, aby Cecil vyhodil do povětří hráz přehrady a zaplavil Springfield. Jenže Cecil nakonec na všechny vyzraje, hodí vinu na Boba a ten skončí ve vězení... samozřejmě opět plný zášti vůči Bartovi.

Maggie zabila pana Burnse

Jeden z největších zvratů v přichystala epizoda Kdo postřelil pana Burnse? (S7E1), která byla navíc rozdělena na dvě části, z nichž ta první uzavírala sezonu a ta druhá načínala tu nadcházející, aby diváci museli celou dobu žít v napětí, kdo je vrahem majitele Springfieldské jaderné elektrárny. Mnoho z obyvatel mělo k činu pádné důvody a okruh podezřelých tak postupně pořádně nabobtnal. Že to však bude Maggie a v tak bizarní nehodě? Takovou škodolibost od tvůrců čekal málokdo. Skvělá práce!

Temný osud Franka Grimese

V mnoha publikacích se o téhle epizodě mluví jako o možná nejtemnější, ale zároveň nejzajímavější a nejchytřejší. Jmenuje se Homerův nepřítel (S8E23). Tragickým hrdinou je v ní Frank Grimes, který musel trpět pro vše, co v životě získal. Získá práci v elektrárně a nepadne si do oka s neomaleným a nezodpovědným Homerem, který však i přes svůj šlendrián ztrapní Grimese před celým kolektivem. Grimes se nakonec v amoku zabije elektrickým proudem a do seriálu už se nikdy nevrátí, ačkoli bývá zmiňován či vzpomínán. Jde o jednu z nejvíce fascinujících vedlejších postav, ačkoli se objevila pouze v jediném dílu.

Celé je to komplot!

John Swartzwelder patří mezi elitní scenáristy Simpsonových a má na kontě takřka šedesát epizod, mezi nimi jsou opravdu parádní kousky. Patří mezi ně i pořádně znepokojivé Křeslo pro Homera (S13E21), které svým černým humorem a ostrou satirou trumfne i ty nejvíc nekorektní dospělé animáky současnosti. Homer a Marge v něm jsou odsouzeni k trestu smrti za vraždu důchodkyně paní Bellamyové. Když Homer sedí na elektrickém křesle, vyjde najevo, že šlo o promyšlenou hru televizní reality show s názvem Komplot a paní Bellamyová byla ve skutečnosti převlečená Carmen Electra. V dílu taky účinkuje proslulá larva Řvousenka!

Homer je ve skutečnosti vysoce inteligentní

Všichni víme, že rodinná větev Homera Simpsona není zrovna nositelem genů vysoké inteligence. Jenže epizoda Homr (S12E9) přišla s šokujícím zvratem inspirovaným slavným sci-fi románem Růže pro Algernon. Když Homerovi odstraní z mozku pastelku, kterou tam měl vraženou od útlého dětství, stoupne mu IQ o 50 bodů, objeví zcela nové obzory myšlení a začne si nečekaně rozumět se svou dcerou Lízou, ale taky se zbytečně zabývat bezpečností Springfieldské jaderné elektrárny. A u Vočka začne ztrácet kamarády, kterým byl příjemnější jako idiot. Jedinou cestou je tak nechat si chirurgicky vrátit pastelku zpátky do hlavy. Své dceři pak před cestou na operaci zanechá vzkaz: „Lízo, volím zbabělou cestu ven. Ale než to udělám, chci, abys věděla, že díky tomu, že jsem byl chytrý, jsem ocenil, jak úžasná ve skutečnosti jsi.“

Zdroj: Screen Rant

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný