11. června 2024 16:37

Rod draka: podle prvních recenzí tahá druhá sezóna esa z rukávu

Seriálový prequel Hry o trůny otevírá druhou kapitolu. Co na ni říkají zámořští kritici?

Zatímco první řada sledovala zhruba patnáct let dějin rodu Targaryenů a dočkali jsme se v ní několika časových skoků, ta druhá se odehrává na daleko menší ploše. Každá událost se proto rozebírá z více stran. Kritici, kteří mohli vidět první polovinu z celkových osmi epizod, se nemohou shodnout, zda jde o posun k lepšímu či spíše horšímu.

Ve stručnosti se dá říct, že si Rod draka drží standard z úvodní řady. Tu hodnotilo dle Rotten Tomatoes pozitivně 93 % recenzí (s průměrným hodnocením 7,75/10), zatímco druhá prozatím dostává 91 % (7,4/10). Lehké zlepšení hlásí Metacritic, kde první nasbírala skóre 69/100, druhá má aktuálně 74/100.

Diváci se musí připravit na pomalejší a rozkolísaný rozjezd, který je poznamenán velkou mírou truchlení vycházejícího z předchozích událostí. Jak už to v Západozemí bývá, pocit ztráty většinou rychle střídá až zvrhlá touha po pomstě, z níž je na hody daleko cítit, že nemůže mít žádné pozitivní východisko.

„Na bitvy si zde počkáte, protože se tvůrci chtějí ujistit, že všichni pochopí jejich důsledky. Takže když si draci konečně ničivě zatančí, reakcí není údiv, ale pocit zdrcení,“ popisuje Mashable a dodává, že jádrem příběhu zůstávají Rhaenyra a Alicent, jejichž představitelky Emma D'Arcy a Olivia Cooke pozdvihly své herectví ještě na vyšší úroveň. Podle Decideru ověřená formulka stále funguje a každá epizoda má zajímavý tahák, o němž se bude mluvit.

KVÍZ: Jak dobře znáte Pána prstenů: Návrat krále? Otestujte se!

Jako větší, násilnější a okázalejší popisuje druhou sezónu New York Post a konstatuje, že výšin nejlepších sezón Hry o trůny seriál zřejmě nikdy nedosáhne, což však neznamená, že se nejedná o vtahující zábavu: „Přináší více draků, bitev, vražd, intrik, politikaření, nahoty i sexu – novinkou je, že některá postelová dobrodružství se dokonce dějí mezi lidmi, co nejsou pokrevně příbuzní.“

Tvůrci Ryan J. Condal a George R.R. Martin se nadále snaží pevně držet knižní předlohy, zůstává tedy problém s tempem vyprávění, který trápí Rod draka od počátku. „Postavy řeší, co už řešily, točí se v kruhu. Nové události na obou frontách jen málo přispívají ke zvýšení naší zvědavosti,“ stěžuje si IndieWire. Podobně to vidí IGN, když popisuje, že „složitá rodinná dynamika může být pro diváka spíš frustrující než fascinující, když je tolik v sázce, a tak málo se s tím dělá.“

Collider konstatuje, že přes dílčí nedostatky aktuálně neexistuje na obrazovkách obdobně dospělé a komplexní fantasy, které by přeostřovalo mezi charakterovými detaily i majestátními celky. Rod draka je podle něho více než důstojným pokračovatelem franšízy.

Druhá série Rodu draka startuje na obrazovkách 16. června 2024. Z herců se můžeme těšit na všechny známé, mezi něž patří Olivia Cooke (Alicent), Emma D’Arcy (Rhaenyra), Matt Smith (Daemon), Eve Best (Rhaenys), Steve Toussaint (Corlys), Tom Glynn-Carney (Aegon II.) nebo Fabien Frankel (Ser Criston Cole).

Zdroj: Rotten Tomatoes, Metacritic

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický