22. července 2024 17:40

Nejhorší Star Wars seriál skončil dvěma velkými překvapeními

Zmatené finále seriálu nezachránila ani dvě zásadní odhalení, která ještě zásadně ovlivní osud předaleké galaxie.

Osmou epizodou se alespoň prozatím uzavřel příběh seriálu Akolytka, který je podle názoru většiny fanoušků (včetně těch českých, viz. hodnocení 46 % na ČSFD) zatím nejhorším počinem ze světa Star Wars. Finále to bylo dost předvídatelné, přestože některá tajemství zůstala nezodpovězena a nad mnoha zápletkami či nesmyslnými zvraty budou diváci nadále jen kroutit hlavou.

Čtěte také: Matrix, Počátek a další tipy na skvělé sci-fi snímky

Hlavní tvůrkyně Leslye Headland chtěla ukázat, že éra fanoušky tolik oblíbené Vysoké republiky nebyla žádnou idylkou a nabídla plno nejednoznačných a nečernobílých charakterů. Bohužel kvůli mizernému scénáři, prkennému herectví i pocitu, že seriál vlastně neví, co a komu chce říct, z něj řád rytířů Jedi vychází jako politováníhodná banda klaunů. Sithové vedle nich nakonec nevypadají zase tak nepřijatelně. Těžko říct, zda to byl tvůrčí záměr nebo spíše nedopatření, každopádně jde o hodně naivní až zvrácený pokus o dekonstrukci (či spíše destrukci) základních stavebních prvků celých Star Wars.

POZOR, SPOILERY!

Dva zásadní charaktery napojené na Sílu do příběhu naštěstí vstoupily až jako dvě překvapivé atrakce v samotném vyvrcholení, seriál tak na nich nemohl napáchat škody. Prvním z nich je mistr Yoda, na něhož se ve finální scéně obrátí Vernestra (Rebecca Henderson), když zjistí, že její padlý žák Qimir je stále naživu. Pronese k němu: „Promiňte, že Vás vyrušuji, Mistře. Musíme si promluvit.“

Zajímavější moment však přišel už zhruba v polovině epizody. Vidíme, jak Mae a Cizinec odlétají z neznámé planety směrem k Brendoku a v ten moment vystoupí ze stínů děsivá figura v podobě Dartha Plagueise, známého také pod jménem Darth Plagueis Moudrý. O jeho identitě lze stěží pochybovat, jelikož ji tvůrkyně Leslye Headland potvrdila, a navíc zdůraznila, že se chtěla držet fanouškům známé podoby z knižního cyklu Legends.

Darth Plagueis proslul jako experimentátor s midi-chloriany, s jejichž pomocí chtěl manipulovat s životem a vyzrát na smrt. Nakonec však byl zabit svým učedníkem ještě předtím, než stihl naplno odemknout jejich potenciál. Oním učedníkem, kterého Plagueis připravoval na nastolení nového věku Sithů, nebyl nikdo jiný než Darth Sidious, známý také jako císař Palpatine. Určitě si pamatujete, jak o něm v Epizodě III vyprávěl přímo Anakinovi.

„Plagueis byl obsažen v každé verzi finále. Dokonce existovala i verze, kdy si jednu ze závěrečných scén měl ukrást on místo Yody. Osha slavila svůj triumf s Qimirem a najednou měl přijít Plagueis. Osha a Qimir stojí u vody a dívají se na západ slunce připraveni dobýt svět, ale ve skutečnosti víme, že se jim to nikdy nepovede. Víme, že mohou být jen dva. A máme tu Plagueise. Je jasné, že v určitém smyslu jsou oba odkázáni k záhubě, takže je tohle jejich spojení značně hořkosladké,“ vysvětlila Leslye Headland magazínu IndieWire.

Pravdou je, že si představením Plagueise i Yody hlavně přichystala taháky pro druhou sezónu Akolytky, kterou už má dle vlastních slov v hlavě a slavný Sith v ní nemá rozhodně chybět. Otázkou zůstává, zda si fanoušci příběh o jeho vzestupu v takovém podání vlastně vůbec přejí.

Zdroj: Entertainment Weekly, Forbes

Video: Trailer Star Wars seriálu Akolytka

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický