12. září 2024 16:50

Blíží se konec Neila Gaimana? Obvinění ze znásilnění a obtěžování přibývá, slavný seriál má stopku

Několik žen obvinilo kultovního tvůrce fantastické literatury, komiksů i seriálů Neila Gaimana ze znásilnění. Další série oblíbeného seriálu z jeho pera je tak ve hvězdách.

Případ, který otřásl nejen světem fanoušků fantastiky, se odehrál v únoru roku 2022. Pouhých několik hodin poté, co se Neil Gaiman seznámil s novou chůvou pro své dítě, s ní navázal intimní vztah během koupele. Podle tehdy 23leté Scarlett byl třítýdenní vztah zpočátku konsensuální, nicméně Gaiman byl údajně vyznavačem drsného a ponižujícího sexu, jenž vždy dobrovolný nebyl. Podle jejích slov byl samotný akt často „tak bolestivý a násilný, až ztratila vědomí.“ Když spisovatele prosila, aby přestal, jen se zasmál, řekl, že ji musí potrestat, a použil na ni opasek.

Čtěte také: Populární spisovatel čelí obvinění ze sexuálního obtěžování. Gaiman se proti nim ostře brání

Obětí přibývá

V souvislosti s Gaimanovým obviněním se objevila další údajná oběť, žena v médiích označena jako K. Ta se s Gaimanem potkala na jeho autogramiádě na Floridě v roce 2003, v době, kdy jí bylo 18 a jemu přes 40. O dva roky později spolu začali romantický vztah, podle jejího tvrzení měl ale dost podobný průběh jako v případě Scarlett. Gaiman se odhodlával k drsnému sexu, který probíhal i proti její vůli. Jako jeden děsivý případ za všechny K uvedla situaci, kdy do ní Gaiman při sexu pronikl i přes její nesouhlas, protože v té době trpěla zánětem močových cest a během styku křičela bolestí.

Samotný Neil Gaiman obvinění popírá a dodává, že je jimi velmi rozrušen. Podle něj byly všechny jeho vztahy zcela se souhlasem obou. K celé věci se ale začala přidávat další obvinění. V podcastu Mistr: Obvinění od bulvárního periodika Tortoise Media proti Neilu Gaimanovi vystoupila 28. července další domnělá oběť. Žena, vystupující pod pseudonymem Claire, uvedla, že na ni tvůrce komiksového Sandmana vyvíjel sexuální nátlak.

Seriál pozastaven

S Tortoise Media promluvila také Caroline Wallner, rozvedená matka tří dětí, která žila v Gaimanově newyorské nemovitosti mezi roky 2014 a 2021. Po rozchodu s manželem na ni Gaiman údajně naléhal, aby s ním měla sex. Spisovatel byl tehdy manželem hudebnice Amandy Palmer. K nátlaku podle slov Wallner využil fakt, že v té době nebyla v příznivé finanční situaci, a vyhrožoval jí vystěhováním, pokud odmítne.

Chmurný obrázek dokresluje také knižní publicistka Julie Hobsbawm, jíž se Gaiman údajně pokusil agresivně políbit v roce 1986. I tato obvinění spisovatel odmítl. Vztah s Wallner byl podle jeho slov konsenzuální a případ Hobsbawm je jen nedorozuměním.

Třebaže vyšetřování případu zatím nevede k prokázání protiprávního jednání, jeho dopady jsou vidět na Gaimanově práci. Chystaná třetí řada seriálu Dobrá znamení, jehož knižní předlohu Gaiman napsal společně s Terrym Pratchettem a u něhož působí jako scenárista, výkonný producent a showrunner, nyní pozastavila svou výrobu. Studio Amazon zatím nevydalo žádné vyjádření a není jisté, co se seriálem bude dál.

Video, které jste mohli minout: Trailer fantasy seriálu The Sandman

Zdroje: Geek Tyrant/Variety

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický