6. května 2024 12:30

Nemá dostatek testosteronu, ale má smysl pro humor. Mikýř se rozpovídal o natáčení zábavného dějepisu

Martin Mikyska o natáčení

Youtuber Martin „Mikýř“ Mikyska se velmi těší na projekt, který dostal název Mikýřova hysteorie českých dějin. Co pro něj bylo při natáčení nejsložitější? Redakce Prima COOL s Mikýřem připravila krátký rozhovor.

Martine, během té jízdy českými dějinami jste zažil mnohé situace. Co pro vás bylo nejzábavnějším momentem?

Nejvtipnější momenty vznikaly nějakou improvizací nebo tím, co jsme nalezli přímo na lokacích. Já byl velmi překvapený, když jsme přišli do jednoho muzea a tam mezi skutečnými ostatky opevnění či lidskými ostatky se nacházely dvoukoruny nebo cukroví. Lidé to tam házeli a mysleli si, že je to, jako když se pro štěstí hodí něco do studánky. Mluvili jsme třeba o tom, že Karel IV. vybudoval Karlův most, aby to byla atrakce, která bude přinášet ekonomický profit tím, že do Prahy budou jezdit turisti z Asie. Během toho, co mluvím a procházím, tak vedle mě zrovna stojí spousta asijských turistů. To byly nádherné momenty, kdy se vesmír spojil a stvořil něco dokonalého.

Čtěte také: Zemřel legendární herec Bernard Hill. Ztvárnil Théodena z Pána prstenů i kapitána Titanicu

Co pro vás jako moderátora bylo při natáčení nejsložitější?

Nejtěžší byly rozhovory s historiky, nejtěžší bylo komunikovat s lidmi, kteří se historii věnují celý život a je to pro ně důležité téma. Bylo složité zorientovat se v kontextu tak, abych s nimi mohl držet krok. Bylo skvělé a moc vtipné, že často rozeznali manipulativní otázky, které jsem jim kladl, a trolili mě zpátky. Bylo skvělé, že se mnou jeli ping pong toho humoru, kdy mi také odpovídali sarkasticky. Zorientovat se v tom, jak to ten historik myslí a adekvátně na to zareagovat, to bylo to nejtěžší. Zároveň ale v tom je to kouzlo té improvizace.

Martine, vy jako moderátor umíte přitáhnout mladé publikum, ale vaši osobnost sleduje starší generace. Jaký máte recept na to, že dokážete uspokojit mladší i starší generaci?

Je to kvůli tomu, že mi nerostou moc vousy. Vypadám mladší, než ve skutečnosti jsem. Když se na mě člověk koukne z dálky, tak si řekne, že vidí patnáctileté dítě. S bradkou a knírem ale působím výrazně starší, jako maturant. Řekl bych, že to bude tou vizáží. Je to tím, že nemám dostatek testosteronu a růstového hormonu.

Celý rozhovor s Mikýřem si můžete pustit v úvodním videu.

Pořad Mikýřova hysteorie českých dějin uvede Prima COOL poprvé v pondělí 6. května ve 21.15. Už nyní je Mikýřova jízda českými dějinami dostupná na VOD platformě prima+.

Josef Šťastna

konzultant obsahu FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky Prima Cool Martin Mikyska Mikýřova hysteorie českých dějin

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný