21. května 2024 17:05

Největší tajemství Kevina Spaceyho odhalena. Podívejte se, co všechno nemohlo být ve zprávách

Trailer dokumentu Spacey Unmasked

Dokument přináší přímá svědectví, která nemohlo přinést zpravodajství ze soudních žalob.

Dvouhodinový dokument kanálu Channel 4 s názvem Spacey Unmasked sleduje život Kevina Spaceyho od jeho dětství přes mimořádný úspěch na Broadwayi a vzestup ke hvězdám až po jeho pád v souvislosti s obviněními ze sexuálního obtěžování a zneužívání.

„Dílo nepůsobí jako senzacechtivý hon na čarodějnice. Hned zpočátku je zdůrazněno, že Spacey byl loni britským soudem shledán nevinným ze všech obvinění týkajících se sexuálních útoků na čtyřech mužích v letech 2001 až 2013,“ píše Daily Telegraph. „Neúprosná série příběhů popisuje Spaceyho hrůzné chování, ale snaží se mu dát také souvislosti a nahlédnout do hercova života. Nepříjemná podívaná,“ konstatuje Decider.

V pozici svědků v dokumentu rozděleném na dvě hodinové epizody můžeme vidět třeba i Spaceyho bratra Randalla Fowlera, vzpomínajícího na to, jak krutým způsobem se na duši rodiny podepsal otec Thomas Fowler. Zrovna neoplýval láskou, často se uchyloval k fyzickému násilí a cítil se v opozici proti většinové společnosti – popíral například holokaust a pořádal doma srazy příznivců nacistické ideologie.

„Pořad se snaží prokázat, že Spaceyho chování mělo celý život určitý vzorec, který opakovaně popíral, a který mu nebyl prokázán ani u soudu. Velký prostor je věnován svědkům a obětem. Dokument lze vnímat jako jednostranný v tom smyslu, že stojí na jejich straně,“ popisuje The Telegraph.

V textu od The Independent jsou pak zmíněna i některá konkrétní svědectví, mezi něž patřilo třeba Spaceyho masturbování při úvodním masakru snímku Zachraňte vojína Ryana, jeho specifická fascinace muži sloužícími v armádě, nebo tvrzení svědků, že na place seriálu Domek z karet bylo Spaceyho chování natolik notoricky známé, že produkce schválně najímala ženy, aby tím tlumila problémy v hercově přítomnosti.

Rotten Tomatoes uvádějí 100 % pozitivních recenzí při průměrném hodnocení 7,3/10, Metacritic potom shrnují recenze skóre 74/100. Dvojdílný dokument už je ke zhlédnutí na zámořské streamovací službě Max. Na její české variantě však dosud chybí a nebylo zveřejněno, zda se dočká i oficiální české distribuce.

Zdroj: Rotten Tomatoes, The Wrap

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný