29. srpna 2024 13:19

Jak se povedl nový Terminátor? Fanoušci si pochutnají, shodují se kritici

Kritická odezva seriálu je převážně pozitivní, ale bez výhrad se neobešla.

Osmidílný anime seriál Terminator Zero od tvůrce Mattsona Tomlina (Matka versus android, Malá rybka) a uznávaného režiséra Masašiho Kudóa (Hatajate no gotoku!, Chain Chronicle) sliboval návrat k temné a syrovější podstatě série a odklon od rodiny Connorů. Krok do neznáma se podle zámořských recenzí vyplatil.

„Promyšlený počin, který je tím nejlepším Terminátorem za poslední roky,“ chválí Screen Rant v recenzi se známkou 4/5. Oceňuje svěží přístup k látce, působivou kombinaci klasické ruční i 3D animace a skvělé výkony hvězdných dabérů Timothyho Olyphanta (Terminátor) a Rosario Dawson (Kokoro). Mezi negativa řadí poněkud překombinovanou zápletku nechávající v závěru mnoho nezodpovězených otázek.

Některých podivných příběhových zvratů si všímá i prestižní The Hollywood Reporter (7/10), ale konstatuje, že tvůrci dobře pronikli do podstaty látky. „Terminator Zero stejně jako předchozí nejpovedenější filmy není zdaleka jenom o podívané, ale také o velice lidských rozhodnutích.“ Potvrzují to slova z recenze serveru The A.V. Club: „Masivní sci-fi svět dostal osobní rovinu. Podobně jako předtím u Connorů, tak i Leeovým lze snadno fandit, ale i pochybovat nad jejich často mrazivě etickými rozhodnutími. Rodinné drama se stará o tom, aby přes veškerou myšlenkovou náročnost nepůsobil výsledek nikdy roboticky.“

Čtěte také: Trailer nejkontroverznější sci-fi roku je prolhaný až za hrob. Pusťte si upoutávku, která mizí z internetu

Paste Magazine upozorňuje, jak skvěle využívají animátoři japonského studia Production I.G svých dlouholetých zkušeností s kyberpunkovou látkou a od začátku chirurgicky přesným střihem i rámováním přesvědčivě budují hrůzu a napětí z neustálé hrozby dvoutunového kovového zabijáka. „Příběh se pokouší vymanit z nekonečné časové smyčky, v níž se série nachází už čtyřicet let. Možná se mu to úplně nepodařilo, ale pořád je zajímavější než mnoho předchůdců,“ shrnuje recenzent.

Metacritic hlásí solidní skóre 70/100, což je nejvyšší hodnocení od původních dvou filmů – jednička získala 84 a dvojka 75 bodů. Třeba zatím poslední celovečerní Terminator Genisys zaznamenal jen mrzkých 38. Rotten Tomatoes v době psaní textu uvádělo skvělých 100 % pozitivních recenzí s průměrným hodnocením 7,6/10.

Terminator Zero je k vidění od 29. srpna 2024.

Zdroj: Rotten Tomatoes, Metacritic

Sledujte úvodních šest minut Terminator Zero:

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický