22. června 2023 17:15

Seriály od HBO na Netflixu? Začíná nová éra totálního zmatku

Blíží se milník ve streamovací éře. Najít oblíbený seriál na streamu, kam patří, možná začne být docela složité.

Není to tak dávno, co jsme informovali o určitém nepěkném dění na streamovacích službách, z nichž mizí tituly. Diváci se totiž většinou soustředí na žhavé novinky, takže spousta filmů a seriálů zůstává v databázích online televizí zcela bez povšimnutí. Šéf Warner Bros. David Zaslav tak přistoupil k zásadní dohodě, která v dějinách streamingu USA nemá obdoby.

Nový domov

Warner Bros. Discovery totiž v Americe poskytne licence na určité tituly z HBO Max Netflixu, svému největšímu rivalovi na poli streamovacích služeb. Technicky se může zdát, že něco takového nedělají Warneři poprvé – už v roce 2014 poskytli společnosti Amazon licence k Sopranovým, Deadwoodu, Odpočívej v pokoji či Špíně Baltimoru. Tehdy však Amazon nebyl takovou zásadní konkurencí, co se týče originální tvorby. Nyní je situace podobná tomu, kdyby DC začalo pronajímat superhrdiny Marvelu do Avengers.

Zaslav se zkrátka při hledání úspor snaží vytřískat z opomíjených titulů maximum a tento krok dává určitým způsobem smysl. Seriály mohou na Netflixu dosáhnout na nové publikum, což jim přinese šanci se uplatnit. Prvním titulem, jenž najde na konkurenční službě útočiště, bude komediální seriál Nesvá, a další budou následovat. Dohoda technicky ještě není plně uzavřená a může z ní sejít. I tak ale můžeme bezpečně říct, že největší streamovací služby postupně čeká velká změna.

Pro diváky to znamená v první řadě trochu zmatek, protože originální produkce už nebude muset nutně bydlet na příslušné streamovací službě. Zároveň tím pro věrné diváky opomíjených seriálů vyvstává otázka, zda své předplatné nerozšířit o dalšího streamovacího giganta. Streameři by tak teoreticky měli být o něco bohatší, jen holt za cenu toho, že brzy nikdo nebude vědět, jestli třeba tvorbu HBO najde na HBO anebo někde úplně jinde...

Zdroj: Deadline

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický