11. září 2024 14:10

Po natáčení nejdrsnější scény z Buffy se herec složil a šel na terapii

Některé scény by prostě měly zůstat jenom na papíře.

James Marsters, představitel upíra Spikea v kultovním fantasy seriálu Buffy, přemožitelka upírů, promluvil o traumatické vzpomínce z natáčení, která se podle jeho slov stala nejtemnějším dnem jeho kariéry.

Čtěte také: Deset tipů na fantasy filmy, které vám zařídí kouzelný večer

„Jde o problematickou záležitost dokonce i pro spoustu fanoušků seriálu,“ naznačil jako host podcastu Inside of You. Mluvil o scéně v devatenáctém dílu šesté sezóny s názvem Krvavý pohled (Seeing Red). Buffy (Sarah Michelle Gellar) se v něm brání svádění svého bývalého milence Spikea. Marstersův upír se nakonec pokusí Buffy znásilnit, aby ji přesvědčil, že k němu stále něco cítí. Buffy se nakonec podaří se mu ubránit, on je později ze svého činu zděšen a odjede z města.

„Vzniklo to tak, že tým scénáristů dostal zadání, aby zpracovali svůj nejhorší den, o kterém nemluví, své temné tajemství, které jim nedá spát, kdy někomu ublížili, kdy někdo ublížil jim nebo kdy udělali nějakou velkou chybu. Měli tomu temnému tajemství dát metaforické tajemství a poslat ho formou příběhu do světa,“ popsal Marsters.

Nakonec přišla s nápadem jedna z autorek. „Na vysoké se s ní rozešel kluk. Ona k němu pak šla a myslela si, že když se ještě pomilují, všechno se spraví. Tak trochu si to vynutila a celé to dopadlo tak, že on se zablokoval a nakonec ji musel vyloženě odstrčit a vyvést pryč. Pro ni se z toho stala jedna z nejbolestivějších vzpomínek na to období jejího života,“ vysvětlil.

Problém nastal, když se rozhodli při psaní scénáře prohodit pohlaví, což mu přišlo od začátku dost zvláštní: „Mysleli si, že když je Buffy superhrdinka, tak to můžou obrátit, protože by se tomu mohla velmi snadno ubránit, a že když to udělá muž ženě, vyjde to nastejno. Říkal jsem jim, že divákům dáváme dost jiný zážitek, reprezentaci dost jiné situace. Každý, kdo se dívá na Buffy, se s Buffy identifikuje, s rozdílem, že nemá ty superschopnosti. V podstatě tím něco takového udělám každému divákovi a reakce každého může být opravdu dost rozdílná.“

Přestože důrazně odmítal, tak podle podmínek smlouvy musel nakonec Marsters scénu natočit a nemohl říct ne. Sám si při jejím natáčení přišel jako znásilněný. „Prostě jsme to dostali na stůl jako hotovou věc. Bylo to peklo,“ dodal s tím, že byl k těmto věcem odjakživa citlivý a tenhle moment to v něm ještě znásobil. „Když jsme to dotočili, prostě jsem se složil, doslova,“ vzpomněl Marsters na tíživou zkušenost, jíž následně musel probrat se svým terapeutem.

„Nemám rád scény se sexuálními predátory, cokoli, co s tím souvisí,“ poznamenal. „Na tohle téma vynechávám konkurzy. Pokud je film s takovým materiálem, nejdu na něj do kina. Pokud se to objeví v televizi, musím televizi vypnout, než to skončí. Na takové věci reaguji velmi niterně.“

Podobným způsobem se nedávno vyjádřila i Sarah Michelle Gellar coby představitelka Buffy. Když si seriál opakovala se svou rodinou, epizodu Krvavý pohled přeskočila. „S celou šestou sezónou mám problém. Nepřišlo mi to tehdy od nich v pořádku a prostě se na to nechci dívat znovu,“ svěřila se v rozhovoru pro The Hollywood Reporter.

Zdroj: The Hollywood Reporter, Deadline

Video, které jste mohli minout: Slavná zrůda nikdy nebyla hladovější. Trailer remaku hororové klasiky řeže do masa

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický