15. listopadu 2023 12:24

Pereiru jsme měli na lopatě. Chyběla dravost po ukončení, říká Procházkův trenér

Procházkův kondiční trenér Filip Lukeš: Jiří je prostě stroj

O zápase mezi Jiřím Procházkou a Alexem Pereirou se bude ještě dlouho mluvit. Část fanoušků si myslí, že Pereira si zápas pohlídal a zvládl ho po taktické stránce dokonale. Druhá skupina je ale přesvědčená, že Jiří padl smolně. Pro CNN Prima NEWS promluvil trenér Jaroslav Hovězák. Je přesvědčený, že Jirka měl Brazilce na lopatě. Poatana stačilo dorazit. Proč to tedy nevyšlo?

Úžasný večer se špatným koncem. Všichni fanoušci MMA viděli, jak návštěva New Yorku probíhala. Dokáže se Jirka Procházka odrazit od nešťastného konce k novému začátku? Se svou mentalitou na to určitě má. Pás šampiona UFC by mu slušel... Jaroslav Hovězák exkluzivně pro CNN Prima NEWS popsal, kde se stala chyba. Je přesvědčený, že Jirka byl v Madison Square Garden krůček od vítězství.

„Ze začátku byl Jirka takový opatrný, ale zápas se vyvíjel dobře. Bylo to před ukončením, nešel ale úplně po tom, což byla škoda, když byl Pereira nahulenej,“ komentuje duel zpětně pro CNN Prima NEWS Procházkův trenér, „Alex měl sice výraz v obličeji pořád stejný, ale nechutnaly mu ty spodky (údery, pozn. red.) a byl pod tlakem,“ zaregistroval Hovězák.

Pereira vsadil na jednoduchou taktiku

„Zápas hodnotím dobře, první kolo jsme vyhráli. Druhé jsme měli, myslím, taky dobře načaté. Ty calf kicky byly nebezpečný a… Podívejte, Pereirova strategie byla: jednoduchý boj. Jenom čekal, dával tam bomby, calf kicky (kopy do lýtek, pozn. red.), čekal si na přímky. Bylo to od něj takticky zvládnuté opravdu dobře,“ myslí si dnes Hovězák.

„Zápas se odehrál, jak jsme čekali. Calf kicky, kdy Pereira v prvním kole nepoužíval moc ruce. A celkem nám fungovala práce na zemi,“ přidává se s hodnocením také Martin Karaivanov, který má na starost zejména boj v postoji.

Sudí měl dát Procházkovi ještě čas

Oba trenéři (a část světové veřejnosti s nimi) jsou přesvědčení, že sudí ukončil boj předčasně. Ano, Jirka schytal tvrdé údery, ale...

„Myslím si, že zápas byl ukončený předčasně. Jirka byl nahulený, ale to on už byl několikrát. Měl jsem za to, že to Marc Goddard ukončil po loktech, ale zastavil to, až když se Jirka z toho největšího tlaku dostal, byl na zádech a Pereira tam přepadával,“ připomíná Hovězák. „A nevím, jestli by Pereira ten ground-and-pound ustál. Ale to vše jsou jen spekulace. Dopadlo to, jak dopadlo.“

„Za mě byl zápas ukončen brzy, protože Jiří se už dostal v minulosti z horších situací,“ myslí si také Karaivanov. „Možná byl chviličku out, ale to byl i s Dominickem Reyesem. Tohle bylo v hlavním a titulovém zápase určitě předčasné ukončení.“

Co dělat do budoucna? To už svému svěřenci řekl Hovězák krátce po zápase. „Vrátíme se o nějaké roky zpátky k tomu jeho stylu a dravosti. Chyběla tam dravost po ukončení. A nevím, jestli to bylo nervozitou… Samozřejmě jsme měli i nějaké zdravotní trable, ale na to se nebudeme vymlouvat. Nebyl to ale úplně Jiří,“ míní kouč.

Congrats to the new LHWT Champ 🏆 @alexpoatanpereira Team @gloverteixeira

Posted by Roy "Big Country" Nelson on Saturday, November 11, 2023

„Neměli jsme možnost se o tom nějak hlouběji bavit,“ říká Karaivanov. „Spíše jsme se z toho všichni nějak dostávali. Řešíme, abychom se dostali do pohody a v příštím týdnu to s klidem rozebrali.“

Český samuraj se musí z porážky poučit a musí ji v sobě zpracovat. Celý tým totiž cítí, že vítězství nebylo daleko. O to více porážka bolí.

Příště? Pojedeme jen naši hru, slíbil trenér

„Přemýšlím nad tím, kde byla chyba. Chtěli jsme předvést top výkon. Myslím, že jsme byli kousíček od ukončení Pereiry. Měli jsme ho na lopatě. Bylo to fakt padesát na padesát, buď jeden, nebo druhý,“ myslí si Hovězák. „Pro příště je to signál k tomu, prosazovat jen svoji hru, jet naši strategii. A vykašlat se na nějaké spekulace a přípravy, co by kdyby. Být pozorný a nedělat chyby.“

Z USA ale nebudou Procházkovi trenéři určitě odjíždět s hořkostí. „Nezapomenu na celý New York, bylo to tady úplně úžasné. Atmosféra kolem UFC, Madison Square Garden… Vše bylo neskutečné,“ pochvaluje si Karaivanov.

„Nejsilnější moment pro mě byl nástup Jiřího. Teď si to uvědomuju o to víc. Úžasnější večer, co se týká turnajů, jsem ještě nezažil,“ zní Hovězákovo hodnocení. „Pozdravil nás tam Donald Trump, řekl, že jsme dobří bojovníci a že fandí Česku. Bylo to fakt silný.“

Plán do budoucna je jasný. „Vrátíme se lepší,“ slíbil Hovězák. To je motto, které bude Jirku hnát do tvrdého tréninku. Na konci cesty by jednou mohla být odveta, kterou by svět MMA určitě rád viděl.

Josef Šťastna

konzultant obsahu FTV Prima

Všechny články autora

Ondřej Němec

redaktor FTV Prima, CNN Prima NEWS

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický