7. března 2024 19:40

Část Prahy jako pocta Pánovi prstenů? Bizarní petice má skvělý nápad, už nasbírala tisíce podpisů

Praha může nést odkaz Pána prstenů. Nebo světových filozofů, záleží, zda Rada hlavního města Prahy vyslyší návrh jedné hodně specifické petice.

Developerská firma Sekyra Group vyvíjí v Karlíně novou čtvrť s názvem Rohan City. Moderně pojaté místo ponese svůj název podle básníka a malíře Josefa Rohana a bude se skládat z 19 ulic. Jejich názvy budou pokračovat v kulturním odkazování, ponesou totiž jména slavných filozofů jako jsou Edmund Husserl, Georg Hegel, Immanuel Kant nebo Ludwig Wittgenstein. Fanoušci jedné z nejlepších fantasy na světě ale v názvu Rohan City spatřují zcela jinou paralelu.

Neočekávaná petice

Většině lidí se při slově Rohan vybaví hrdé království z románové a filmové trilogie Pán prstenů, jejíž odkaz posledních pár let přiživují internetové stránky Nerdopolis a Západní úvaly. Ty udělaly z filmové repliky „Kde byl Gondor, když padly Západní úvaly?“, jíž pronáší rohanský král Théoden, funkční meme, a když se objevila zpráva o čtvrti nesoucí stejné jméno jako legendární království, vzbudilo to patřičný ohlas.

Čtěte také: Deset tipů na fantasy filmy, které vám zařídí kouzelný večer

„Kde byl Kant, když padly Západní úvaly?“ zaznívalo na internetových platformách a petice na sebe nenechala dlouho čekat. Jejím cílem je dosáhnout pojmenování ulic v Rohan City podle postav z Pána prstenů. Mezi návrhy se tak ocitají názvy jako Théodenova, Éowynina, Thengelova, Théodredova, Éomerova, Gamlingova, Edoraská, Žlebská, Rohanských štítonošek, Pelennorských hrdinů, Park Fangorn a Park Západní úvaly. Popularita petice se rychle šíří, ve chvíli, kdy vzniká tento článek, má 6182 podpisů, tedy více než polovinu toho, v co autoři doufali.

Zdroje: Idnes/Sekyra Group

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný