11. července 2023 14:03

Tajemství vzniku nového hitu Calina a Viktora Sheena. Inspirací pro Safír bylo struhadlo

Za pár týdnů přes půl milionu zhlédnutí, moře pozitivních komentářů a stála pozice v top desítce mezi hudebními trendy na YouTube. Takové výsledky má klip k hitovce Calina a Viktora Sheena. Producent a režisér přiblížili, jak originální video k songu vznikalo. „Nejtěžší věc doslova byla, dostat nákladní kontejner před dvanáctimetrovou LED stěnu ve studiu, a nic nezničit,“ říká režisér Martin Štembera.

Hodně originální počin. Klip k songu Safír rapperů Calina a Viktora Sheena nabízí výrazně vizuální zpracování. Obsah nejde takzvaně po textu. A to má svůj důvod.

„Buď nějak reflektujete, o čem se v písni rapuje, nebo odrážíte něco úplně jiného… V tomto případě šlo spíše o to, ztvárnit klip nějak zajímavě,“ vysvětluje producent Matěj Kretík. „Ten trek už všichni znají, má to obrovská čísla na Spotify, přes sedm milionů zhlednutí na YouTube bez klipu. A tím, že to je takový hit, tak tomu chtěli dát hezký vizuál, aby to ještě trochu podtrhli.“

Za nápadem na zpracování klipu stál především režisér Martin „Flashfaker“ Štembera, kterého prý inspirovalo struhadlo. Ano, čtete správně: struhadlo.

„Viděl jsem meme, kde bylo vyfocený struhadlo zevnitř, a k tomu popisek ‚every 90’s music video be like,‘ vysvětluje talentovaný tvůrce s nadsázkou. „Tak jsem dostal prvotní inspiraci propojit vibe rapového videoklipu z devadesátek s dnešní dobou plnou AI (umělé inteligence, pozn. red.), a dát to dohromady tak, aby tam byl vidět můj rukopis.“ A to se rozhodně podařilo.

„Vymyslelo se během toho i pár věcí, které nejdou vyrobit. Nebo jdou, ale stály by samy o sobě jako celý klip,“ prozrazuje Kretík. „Chtěli jsme tam mít třeba dvakrát dva metry skleněnou kostku, která by se na někoho přiklopila. Ale pak jsme se dozvěděli, že by ho to mohlo i zabít, protože by uvnitř za chvíli nebyl vzduch. A že by to bylo strašně drahý.“

A co dalo tvůrcům ve výsledku nejvíc zabrat? „Nejtěžší věc doslova byla, dostat nákladní kontejner před dvanáctimetrovou LED stěnu ve studiu, a nic nezničit,“ říká Štembera. „Jinak šlo vše podle plánu, když se o produkci staral Matěj Kretík. Pak tedy byl celkem oříšek přijít s nějakým nápadem, když jsem měl absolutně volnou ruku. Ale naštěstí přišlo meme se struhadlem,“ zmiňuje znovu režisér osudové kuchyňské náčiní.

Samotný klip se natáčel dva dny a dvě noci. Oba hlavní aktéři prý během toho předvedli naprostou profesionalitu. „Jsou pořád nohama na zemi. Všechno udělali, tak jak jsme chtěli,“ zmiňuje Kretík. „Hodně příjemně mě to překvapilo, že pořád ještě existují i velké celebrity s takovým chováním.“

Calin a Viktor Sheen přitom představují jedny z největších person na české hudební scéně. Mezi top 50 nejpřehrávanějšími písněmi na Spotify, najdete hned několikrát právě jejich jména a to už dlouhé měsíce.

„Každého sláva ovlivní. Jde jen o to, na jak dlouho a jak moc. A je vzácný, když se někdo dokáže tak rychle vrátit z toho obláčku, což se jim rozhodně povedlo,“ hodnotí Kretík.

A čím si vysvětluje obří úspěch právě těchto rapperů? „Melodický rap s nějakými lehce zpívanými linkami, je vlastně mainstreamový pop. Oni už zkrátka překročili určité hranice rapu,“ tvrdí producent. „Člověk musí vydržet a dělat to, čemu věří. A ono se to vždycky zlomí, jen to ne každý vydrží. Navíc jsou kolem nich ohromně dobrý lidi, což je taky strašně důležitý,“ dodává Kretík.

Zdroj: Autorský článek

Ondřej Němec

redaktor FTV Prima, CNN Prima NEWS

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný