10. srpna 2023 12:00

Sbohem, Sugar Mane! Zemřel Rodriguez, zpěvák s příběhem, který uchvátil celý svět

Český trailer filmu Pátrání po Sugar Manovi

Zapomenutý hudebník se dočkal uznání na sklonku života díky přetrvávajícímu odkazu jeho písní, které pomohl oživit oscarový dokument.

Ve věku 81 let zemřel Sixto Rodriguez, známý pod uměleckým jménem Rodriguez. Jeho fascinující příběh o zapomnění a znovuzrození zachytil Oscarem oceněný dokument Pátrání po Sugar Manovi z roku 2012. V pozdním věku se mohl vrátit k hudbě a koncertovat, dvakrát zahrál také v Česku.

Zprávu o jeho úmrtí přinesly jeho oficiální stránky Sugarman.org, příčinu smrti neuvedly. „Vyjadřujeme z celého srdce upřímnou soustrast jeho dcerám Sandře, Evě a Regan i celé jeho rodině… Nechť jeho laskavá duše odpočívá v pokoji,“ píše se v prohlášení.

Rodriguez se narodil roku 1942 mexickým přistěhovalcům v americkém Detroitu. Sám se naučil hrát na kytaru a začal vystupovat v 60. letech po barech a klubech. V letech 1970 a 1971 natočil dvě studiová alba Cold Fact a Coming to Reality míchající angažovaný folk s psychedelickým rockem a texty plnými pouličních postřehů i moudrosti, obsahující písně jako Sugar Man nebo I Wonder. Bohužel obě desky zapadly a v podstatě ukončily jeho hudební kariéru.

Zpěvák se nakonec věnoval studiu filozofie, komunální politice a živil se také jako dělník v továrnách a na stavbách. Netušil však, že jeho hudba ohromně zarezonovala v Austrálii, ale zejména v Jihoafrické republice, kde se z mnoha písní staly v podstatě hymny boje proti politice rasové segregace. Když se začaly šířit zvěsti o Rodriguezově smrti, začali tamní fanoušci pátrat po Rodriguezově osudu. Toto pátrání a jeho návrat na pódia zmapoval právě oceňovaný filmový dokument.

Po vydání dokumentu se mohl Rodriguez opět věnovat své největší vášni a koncertoval po celém světě. V roce 2016 vyprodal pražské Forum Karlín, o dva roky později se zastavil také na festivalu Rock for People.

Zdroj: Pitchfork, Sugarman.org

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný