27. července 2023 15:55

Slavný zpěvák zpražil média i veřejnost za parazitování na smrti Sinéad O'Connor

Bouřlivák britské hudební scény se pozastavil nad pokrytectvím veřejnosti v souvislosti se smrtí Sinéad O'Connor.

Ve věku 56 let ve středu zemřela slavná irská zpěvačka Sinéad O'Connor, která se už delší čas potýkala s depresemi a psychickými problémy. Obvyklé kolečko oslavných poct a vzkazů narušil Morrissey, populární britský zpěvák, zakladatel kultovní kapely The Smiths a podobně kontroverzní i nezařaditelná osobnost, jakou byla zesnulá zpěvačka.

Na svém webu zveřejnil obsáhlé vyjádření, v němž hudební byznys, média i veřejnost označuje jako pokrytce. „Teď ji velebíte JEN proto, že už je pozdě. Neměli jste odvahu ji podpořit, když žila a hledala vás,“ napsal čtyřiašedesátiletý zpěvák, frontman a skladatel.

„Už ze sebe dala všechno, nebylo kde brát. Její hudební vydavatelství ji opustilo poté, co mu prodala sedm milionů alb. Ano, byla blázen, ale nikdy nebyla nezajímavá. Neudělala nic špatného. Měla v sobě hrdost i zranitelnost. V hudebním průmyslu existuje nenávist ke zpěvačkám, které nezapadají do škatulek,“ popsal Morrissey.

Pustil se taky do médií a influencerů: „Sinead nazvali tlustou, šokující, šílenou... ale ne dnes! Hudební hlavouni, kteří nasadili svůj nejšarmantnější úsměv, když jí odmítli nabídnout smlouvu, teď stojí ve frontách, aby ji nazvali feministickou ikonou. Patnáctiminutové celebrity, skřeti z pekla i nahrávací společnosti falešně tlačící agendu rozmanitosti se teď tlačí na Twitteru, aby tam cvrlikali své bláboly.“

Osud Sinéad O'Connor pak přirovnal k tragickým příběhům předchůdkyň jako Marilyn Monroe, Judy Garland, Whitney Houston, Billie Holiday nebo Amy Winehouse. „Byla výzvou, nedala se zařadit a měla odvahu mluvit, když všichni ostatní bezpečně mlčeli. Byla popotahována jen proto, že byla sama sebou. Nakonec zavřela oči, aby našla duši, kterou by mohla nazvat svou vlastní.“ Vše pak uzavřel vzkazem: „Sinéad nepotřebuje vaše sterilní dojímání.“

Dodejme, že Sinéad O'Connor chtěla několikrát opustit hudební branži, která ji vystavovala neustálému tlaku médií. Spekulovalo se o únavovém syndromu a otevřeně hovořila i o své bipolární afektivní poruše, která ji dohnala k myšlenkám na smrt. Hodně s ní zacloumala také loňská sebevražda jejího sedmnáctiletého syna Shanea.

Zdroj: Consequence of Sound, Morrissey Central

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný