26. července 2023 20:20
Adam Vala

Zemřela Sinéad O'Connor. Irskou zpěvačku proslavil legendární hit z 90. let

Ve věku 56 let zemřela známá irská zpěvačka Sinéad O'Connor, informoval dnes list The Irish Times.

Irskou zpěvačku Sinéad O'Connor proslavil nejen její emotivní hlas a hit Nothing Compares 2 U s působivým prostým klipem, ale i milimetrový sestřih vlasů, těžké boty, nabubřelá gesta, roztrhaná fotografie papeže Jana Pavla II. či psychické problémy. O'Connor, která několikrát vystoupila i v Česku, vždy dělala to, co sama uznala za vhodné a nikdy se nebála říct svůj názor, i když jí to přinášelo problémy.

Sinéad O'Connor se narodila 8. prosince 1966 v Dublinu. Dětství neměla záviděníhodné: rozvod rodičů, pokřivený vztah s matkou, která ji prý týrala a zneužívala, útěky z domova, absence ve škole, krádeže a prostituce vyvrcholily polepšovnou. Po návratu ze zařízení, které vedly jeptišky „tvrdé a studené jako led“, pracovala jako servírka v podřadných lokálech a po nocích vystupovala v klubech.

První skladbu O'Connor nazpívala ve 14 letech, o rok později už měla hotovou polovinu skvělého debutu The Lion And The Cobra (1987). Ukázala, že dokáže oscilovat mezi punkem, hip hopem i irskou tradiční hudbou. Píseň Nothing Compares 2U, která pochází z dílny Prince, se objevila na nejžádanějším albu I Do Not Want What I Haven’t Got (1990). Po sérii desek Universal Mother (1994), Faith And Courage (2000) či Sean-Nós Nua (2002) se zpěvačka stáhla do ústraní.

V roce 2005 vydala po pauze kolekci Collaborations, která bilancovala její hostování na nahrávkách přátel, a také album Throw Down Your Arms ve stylu jamajského reggae. Poslední album s názvem I'm Not Bossy, I'm the Boss vydala O'Connor v roce 2014.

Sinéad O'Connor je držitelkou řady hudebních cen. Na začátku letošního roku získala ocenění na irských hudebních cenách RTÉ Choice Music Awards. Zpěvačka tehdy sklidila velký potlesk, když věnovala svou cenu „všem členům irské uprchlické komunity“.

V Česku vystoupila čtyřikrát, naposledy v roce 2010 v zahradě zámku Sychrov.

V minulosti již několikrát chtěla hudební branži opustit, měla už dost novinářů, spekulovalo se o únavovém syndromu či o studiu teologie. Trpěla bipolární afektivní poruchou, o svých psychických problémech několikrát veřejně hovořila. Několikrát také hrozila sebevraždou.

Jejím častým tématem bylo náboženství. Zpěvačka, která se v roce 2017 oficiálně přejmenovala na Magdu Davittovou, v roce 1992 vzbudila značné kontroverze, když v živém vysílání jedné z amerických televizí roztrhala fotografii papeže na protest proti ututlávání pedofilních afér irských kněží. Koncem 90. let se zase nechala od biskupa nezávislé katolické skupiny v Lurdech vysvětit na kněžku, což římskokatolická církev neuznala. A v roce 2018 oznámila, že konvertovala k islámu a přijala arabské jméno Shuhada.

Sinéad O'Connor byla čtyřikrát vdaná a měla čtyři děti. Její syn Shane zemřel loni ve věku sedmnácti let, spáchal sebevraždu.

Zdroj: ČTK, Variety, The Irish Times

Adam Vala

Sdílejte článek
Štítky Irsko Česko The Irish Times Sinéad O'Connor

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný