8. srpna 2024 10:25

Muži nám opět ničí život. Zrušení vídeňských koncertů Taylor Swift vyvolalo bouřlivé reakce

Zrušené koncerty nejpopulárnější popové hvězdy současnosti vyvolaly řadu emocí. Pravděpodobně se však podařilo předejít ohromné tragédii, které se obávala i samotná zpěvačka.

Vídeňské koncerty americké popové hvězdy Taylor Swift, plánované na čtvrtek, pátek a sobotu, byly kvůli teroristické hrozbě zrušeny. Policie zatkla dvě osoby, z nichž jednou byl devatenáctiletý mladík, který před několika týdny přísahal věrnost Islámskému státu (IS) a úřady u něj našly chemické látky určené k výrobě výbušnin.

Čtěte také: Radikál chtěl na vídeňských koncertech Taylor Swiftové útočit výbušninou. Situace byla vážná

„Muži opět udeřili, aby to zničili všem ostatním. Znovu a znovu,“ stojí v jednom z nejpopulárnějších komentářů pod instagramovým příspěvkem oznamujícím zrušení koncertů. Jde o zřejmou narážku na fakt, že vražední fanatici a radikálové se z drtivé většiny rekrutují z řad frustrovaných mužů. „Upřímně, jakkoli jsem z toho nešťastný, jsem pro bezpečí všech Swifties a samotné Taylor. Svět je strašidelné místo. Je to fakt na nic, ale jde o správné rozhodnutí,“  podotkl další z fanoušků.

Mnoho fanoušků si stěžuje, že už mají zajištěné ubytování i dopravu, a přestože organizátor slíbil vrátit plné vstupné do deseti pracovních dnů, bude to pro ně znamenat značnou finanční ztrátu. Žádají rovněž, aby byly koncerty místo zrušení pouze přeloženy, což však vzhledem k přesnému plánování navazujících vystoupení nebude možné v nejbližších dnech. Koncerty by se musely přidat až na konec aktuální šňůry, což zase znamená výrazně vyšší náklady na logistiku, jelikož se materiál pro zajištění koncertů dopravuje až 90 naloženými kamiony.

Samotná Taylor Swift už v minulosti hovořila o svých obavách, že by mohlo na jejích koncertech dojít k něčemu násilnému, podobně jako tomu bylo v případě bombových útoků ISIS na koncert Ariany Grande v roce 2017 v britském Manchesteru (22 mrtvých, 200 zraněných) a ve stejném roce při střelbě na Harvest Music Festivalu v Las Vegas (61 mrtvých, 867 zraněných).

„Po útocích v Manchesteru a ve Vegas jsem se bála vyrazit na turné, protože jsem nevěděla, jak během sedmi měsíců zajistíme bezpečnost tří milionů diváků,“ řekla zpěvačka dříve magazínu Elle v souvislosti s jejím předchozím turné Reputation. „Na zajištění bezpečnosti mých fanoušků jsme vynaložili obrovské množství nákladů, plánování a úsilí,“ zdůraznila.

Přiznala, že strach z násilí bohužel přerostl i do jejího soukromí, jelikož bývá v rizikových situacích chráněna armádními obvazy QuikClot s částečnou ochranou proti střelným zbraním a pobodání. „Bulvár si dal za úkol zveřejňovat na internetu všechny adresy, kde jsem kdy přebývala. Stačí, aby se k vám do domu snažili vloupat slídilové a začnete se připravovat na nejhorší. Každý den se snažím si připomínat všechno dobré ve světě, všechnu tu lásku, kterou jsem poznala, a víru, kterou mám v lidstvo. Musíte žít statečně, abyste se skutečně cítili naživu, což znamená nenechat se ovládat našimi největšími strachy,“ uzavřela.

Zdroj: Elle, NY Post

Video: Trailer koncertního filmu Taylor Swift: The Eras Tour

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický