9. srpna 2023 16:45
PLAYzone.cz , Jan Hrušovský

Nevidomý hráč zvítězil na světovém turnaji ve Street Fighteru. Podívejte se, jak mu dojemně tleskají tisíce lidí

Jednoho z největších turnajů v bojových hrách Evolution Championship Series (EVO) se zúčastnil nevidomý hráč, který si domů odnesl nezapomenutelný zážitek. Dokázal zvítězit v souboji se zcela zdravým soupeřem. Za svůj výkon si zasloužil mohutný aplaus několika tisíc lidí.

Turnaj EVO 2023 se konal první srpnový víkend v americkém Las Vegas. Do hotelu Mandalay Bay se vydalo přes devět tisíc hráčů, kteří se utkali v titulech Dragon Ball FighterZ, Guilty Gear Strive, Tekken 7 a dalších populárních bojovkách.

Největší pozornost směřovala ke klání ve Street Fighteru 6, jehož se zúčastnilo sedm tisícovek hráčů. Jenže rekordní počet účastníků nebyl jediným důvodem, proč se hra od japonského studia Capcom zapsala do gamingové historie.

Slepý mistr

Nizozemec Sven Van de Wege celý turnaj povýšil na úplně jinou úroveň. Van de Wege nebyl úplně bežným milovníkem videoher. Své zápasy ve videohře Street Fighter 6 hrál s černou páskou přes oči a jeho přezdívka BlindWarriorSven, tedy slepý bojovník Sven, lehce napoví, s jakým osudem se tento muž pere.

Van de Wege přišel v šesti letech kvůli rakovině o zrak. Přesto se stal náruživým hráčem videoher. Nejvíce ze všech ho okouzlila bojová pouliční řežba Street Fighter, ve které se orientoval za pomoci sluchu.

Už před turnajem se BlindWarriorSven věnoval streamování svých her ve Street Fighteru 6 na platformách Twitch a YouTube. Na turnaj do Las Vegas tak nemířil jako úplný zelenáč.

Osudová bitva

V souboji proti borcovi s přezdívkou EternalPancake zaujal hned v úvodním boji, když si připsal hladké vítězství. Soupeř pak sice srovnal skóre v sérii, ale v rozhodující třetí řežbě zvítězil nevidomý Sven Van de Wege.

Po drtivém K.O. úderu zvedl své ruce nad hlavu a vychutnával si aplaus zaplněného publika. „Hrát zápas na pódiu na EVO 2023 byl jeden z nejlepších momentů, které jsem zažil! Rád bych vyzdvihl mého soupeře! Hrát zápas za takovýchto okolností může být velmi obtížné. Dobrá hra, brácho!“ napsal Van de Wege na sociální síť Twitter.

Celkově se BlindWarriorSven umístil na 2 049. místě z více než 7 tisíc hráčů. Ačkoliv se neprobojoval do velkého finále, tak se rozhodně zapsal do srdcí mnoha hráčů.

Přístupnost her

V posledních letech vývojáři více myslí na přístupnost svých videoher pro lidi s handicapem. V legendárním Street Fighteru se tak nevidomí hráči orientují díky zvukovým výstrahám, podle kterých poznají, kde se protivník nachází, jaký útok přijde nebo jestli soupeř uskočil a vyhnul se úderu.

Desítky podobných funkcí jsou také v akčním God of War, případně i v české středověké adventuře 1428: Shadow Over Silesia od indie studia KUBI Games.

Zdroj: PLAYzone, Kotaku

PLAYzone.cz

Jan Hrušovský

redaktor FTV Prima, CNN Prima NEWS

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný