1. srpna 2023 12:40

Do samotné hry nešla ani polovina peněz, nyní bude zdarma. Exkluzivní rozhovor se šéfem vývoje Bulánků

Vyslyšeli jsme volání komunity, Bulánci budou zadarmo, říká šéf vývoje kultovní pařby

Nová verze legendární videohry Bulánci je ve vývoji přes dva roky. Nyní vývojáři dokončili online multiplayer, zároveň od září poskytnou hru zdarma pro všechny. O událostech od úspěšné crowdfundingové sbírky, která vynesla přes sedm milionů korun (a také o budoucnosti oblíbené videohry), se v rozhovoru rozpovídal šéf vývoje Jan Zmeškal.

„Tlak se nezměnil, v některých bodech narůstá,“ odpovídá Zmeškal na otázku, jestli se už vývojářům spí lépe. Bulánci loni v listopadu vstoupili do fáze předběžného přístupu, a dostali se tak k prvním hráčům. Nedočkaví podporovatelé se dočkali první hratelné verze až po více jak roce od úspěšného crowdfundingu.

Tvůrci legendární hry mají na svých zádech naloženou obrovskou porci očekávání. V květnu 2020 žádali o půl milionu korun na novou verzi Bulánků. Gigantická vlna nostalgie jim přinesla rekordní částku přesahující sedm milionů korun.

Vlivem toho autoři popustili uzdu své fantazii a slíbili, že do hry přidají řadu nových funkcí a obsahu. Zároveň museli rozeslat tisíce balíčků s odměnami pro podporovatele a dárce z crowdfundingové sbírky, mezi které patřily cínové figurky, karetní hra, polštáře nebo trička.

Podle Zmeškala tak šla do vývoje méně než polovina vybrané částky, zbytek peněz spolkla výroba a distribuce odměn. „Dnes bychom hledali jinou cestu než tolik merchandisingu, víc bychom se soustředili na digitální obsah. To nás hodně poučilo,“ říká vedoucí vývoje ve studiu SleepTeam.

V rozhovoru se Zmeškal dívá i do budoucnosti. Ve spolupráci s esportovým týmem eSuba se pracuje na turnajích v Buláncích. V současnosti jsou ve hře tři módy: souboj všech proti všem, týmový deathmatch a boj o vlajku.

Vývojáři také slíbili, že se do Bulánků dostane v současnosti populární battle royale režim, který se proslavil ve hrách DayZ, Fortnite či PUBG. V jedné soubojové aréně bojují desítky hráčů a poslední přeživší zvítězí. Zmeškal ale přiznává, že tento mód do Bulánků dorazí mnohem později, protože jeho vývoj je velmi náročný.

Mnohem dříve se tak hráči dočkají například tréninkového režimu, nových map, různých oblečků pro Bulánky a mnoha bonusového obsahu.

Po prázdninách Bulánci vstoupí do nové éry, od září bude hra kompletně zdarma. Zmeškal ale upozorňuje, že nejdou cestou free-to-play modelu, kdy je základní hra bezplatně k dispozici, ale vydělává prodejem dalšího obsahu, díky kterému mohou být hráči lepší než ostatní. „Žádnou bulánčí knoflíkovou měnu nechceme,“ uklidňuje Zmeškal a doplňuje, že Bulánci využívají model, který je ve vývojářské hantýrce označovaný jako freemium.

Vydáním multiplayeru ale vývoj zdaleka nekončí. Před tvůrci je ještě hromada práce, včetně verze pro mobilní zařízení a konzole. Majitelé konzolí PlayStation a Xbox by se mohli Bulánků dočkat do konce letošního roku.

Zdroj: Autorský text

Jan Hrušovský

redaktor FTV Prima, CNN Prima NEWS

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky Bulánci SleepTeam steam

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný