13. prosince 2023 15:05

Největší herní propadák roku lidé hromadně vracejí. Jeho tvůrci okamžitě zkrachovali

Gameplay trailer hry The Day Before

Vydání dlouho odkládané hry je takovým fiaskem, až lze stěží uvěřit, že se od počátku nejednalo o podvod.

Čistokrevná blamáž, nijak jinak se nedá označit vydání několikrát odložené postapokalyptické MMO survival akční hry The Day Before, která navíc oproti slibům tvůrců nevyšla v plné verzi, ale jen v naprosto rozbitém předběžném přístupu v ceně 40 dolarů. Studio Fntastic stojící za jejím vývojem ohlásilo nedlouho po vydání bankrot a začalo podezřele mizet z online prostoru...

„Jedna z nejhorších her, které jsem kdy hrál, a to do té míry, že se ji bojím na svém počítači nadále spouštět. Pokud se vám ji dosud nepodařilo vyzkoušet, můžete se počítat mezi šťastlivce,“ píše v recenzi za 1/10 Gabriel Moss z prestižního IGN. Studio mezitím skrze sociální sítě vyhlásilo: „Nezbývají nám peníze na pokračování vývoje. Veškerý příjem šel na splátky dluhu u našich partnerů.“

Smazány byly mezitím stránky i youtubový kanál Fntasticu, který obsahoval klamavé trailery a upoutávky. Zmizely i takřka všechny účty na sociálních sítích, kde se mezitím začali ozývat rozčarovaní hráči z celého světa, čekající, že hra doručí zážitek podobný titulům jako Days Gone, The Division, DayZ nebo dokonce The Last of Us.

Všem hráčům, kteří si ji pořídili, naštěstí svitlo na lepší časy. Hra byla stažena z prodeje na Steamu, kde se rychle stala nejhůře hodnoceným titulem. Kupující mohou uplatnit nárok na vrácení peněz i po odehrání delší doby než dvě hodiny. Servery hry sice zatím běží, ale to se může každou chvíli změnit.

Jednou z odpovědí studia na sociální síti bylo: „Šlo o náš první velký projekt. Vytvářet hry je neuvěřitelná dřina. Shit happens!“ Dodejme, že od samotných hráčů nepřijali vývojáři podle vlastních slov ani korunu, jelikož nebylo možné hru předobjednat a neproběhla žádná crowdfundingová kampaň. Přifouklé upoutávky byly evidentně mířeny hlavně k uklidnění investorů, kteří teď pravděpodobně chystají další kroky k vymáhání pohledávek.

Zdroj: Forbes, IGN

Radek Londin

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný