6. září 2024 06:00

Hra plná nočních můr umí slušně vyděsit, to ale není všechno. Exkluzivní první dojmy z Little Nightmares III

Opět se vrátíme ke Gamescomu. V Německu jsme si totiž na stánku japonského vydavatele Bandai Namco zahráli třetí díl temné a hororové adventury Little Nightmares. Po dvou dílech opustili tuto sérii původní vývojáři z Tarsier Studios a štafetu po nich převzalo Supermassive Games. Nutno podotknout, že na dramatické a strašidelné atmosféře se toho ale moc nemění.

Little Nightmares se odehrávají ve zvráceném světě dětských nočních můr. Vedle nebezpečných okamžiků ale zažijete i bizarní situace. Ve trojce jsou hlavními postavami postavičky Low a Alone. Jeden má šíp, druhý těžký maticový klíč.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: World of Warcraft nadzvedl lidem vlasy. Češi vytvořili unikátní VR simulaci a ohromili s ní svět

Tahle herní série se drží jednoduchých principů, kdy ve stylu plošinovky musíte poskakovat po platformách, různě se plazit nebo si vypomáhat při řešení drobných hádanek. Low a Alone jsou parťáci a přesně to můžou zažít i hráči, protože Little Nightmares III nabízí coop režim. Velkou chybou je ale absence gaučového hraní, s kámošem si můžete zahrát pouze on-line.

Na druhou stranu je výhodou, že se svým parťákem nemusíte být na jedné obrazovce. Občas se totiž při překonávání překážek nebo nepřátel vaše cesty rozdělí. Každý tak poznáte jiné zákoutí nebezpečného světa a po nějaké chvíli se opět shledáte.

Pokud kamarády nemáte, tak si vystačíte i sami, druhou postavičku totiž ovládá umělá inteligence. Nutno říct, že velmi slušně, v případě nouze můžete parťáka pobídnout a on přijde na pomoc.

Na Gamescomu jsem si demo vyzkoušel se spoluhráčem ze stánku Bandai Namco. Nevypadalo to, že by hru měl obzvlášť najetou, takže jsme museli spolupracovat a pomáhat si při procházení celého světa.

Čekalo na nás mnoho tajemných zákoutí, a především schovávání se před šestirukou ženou. Demo mělo zhruba 30minutovou stopáž, přesto mě okamžitě dokázalo vtáhnout. Velkou měrou za to může perfektní zvukový doprovod.

Krákající havrani, šustění brouků, ale také mohutné řinčení kovu nebo vrzající prkna dokonale doplňují tísnivou atmosféru Little Nightmares III. Ačkoliv si pořád říkáte, že tady se nic neděje, protože to není skutečnost, ani sen, ale pouhá hra, stejně ve vás občas hrkne, co se to právě stalo.

Hra nemá žádné zběsilé tempo, naopak je velmi pomalé. O to víc na hráče dolehne nepříjemný duch nočních můr. Čas od času se ale dynamika pohybu promění, protože je potřeba utéct před nepřáteli, anebo vyčkat na ideální moment a pak se vydat z jednoho úkrytu do druhého.

Atmosféra je sice unylá, ale samotná hra umí i zabavit. Zdolávání překážek, rozlouskávání různých puzzlů nebo hříček dokáže vykouzlit úsměv na tváři. Absurdita a bizarnost světa je tu zkrátka a dobře zábavná.

Nyní už jen musíme počkat do příštího roku, kdy má titul vyjít. Konkrétní datum ještě vývojáři ani vydavatel nezveřejnili. Je jisté, že Little Nightmares III vyjde na PC, konzole Nintendo Switch, PlayStation 4 a 5, Xbox Series S a X a také Xbox One.

Zdroj: Autorský text

Video, které jste mohli minout: Zahráli jsme si Kingdom Come: Deliverance II. Jaké jsou naše dojmy?

Jan Hrušovský

redaktor FTV Prima, CNN Prima NEWS

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický