6. září 2024 17:00

Nejlepší česká střílečka odhaluje parádní novinky, se kterými bude ještě realističtější

Brněnské studio Madfinger Games představilo první velký update pro Gray Zone Warfare

Těžko byste letos hledali úspěšnější tuzemskou hru. Taktická a realistická akce Gray Zone Warfare vyšla na konci dubna a za první měsíc se jí prodalo téměř milion kusů. Hra je přitom stále ve fázi early accessu. Nyní vývojáři oznámili, že první velký update s názvem Noční operace přidá střídání dne a noci. Společně s tím přijde i nové vybavení.

Ranou fázi updatu Noční operace jsme si mohli prohlédnout s předstihem na Gamescomu. Brněnské studio Madfinger Games se tam totiž vydalo, aby vybraným novinářům a influencerům ukázalo za zavřenými dveřmi, na čem aktuálně pracuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: World of Warcraft nadzvedl lidem vlasy. Češi vytvořili unikátní VR simulaci a ohromili s ní svět

Dnes večer se tvůrci Gray Zone Warfare chystají na speciálním streamu okomentovat jejich dosud největší update. Co střídání denní doby přinese a jak změní dynamiku hry?

Na úvod je třeba přiznat, že v Německu jsme viděli zrychleně, jak se mění čas. Vývojáři zatím budou hledat ten správný balanc, jak rychle poběží čas ve hře. Zároveň platí, že pokud se hráči připojí na server, kde je noc, ale oni chtějí hrát ve dne, tak se mohou odpojit a zkusit štěstí na jiném serveru.

Gray Zone Warfare při východu a západu Slunce ale vypadá fantasticky. Když vás oslní sluneční paprsky nebo vidíte, jak se odrážejí od zbraně, tak máte nutkání se na chvíli zastavit a pokochat.

Tvůrci si zakládají na maximální realističnosti, a to platí i při střídání dne a noci. Noční obloha vypadá přesně jako v jihovýchodní Asii. Můžete si prohlížet souhvězdí a vidět padající hvězdy. Opět ideální čas na kochání, akorát se to nehodí během bitevní vřavy.

Zásadní je v noci zvuk a hra světel. Zvířata reagují na zvuky střelby a nepřátelé na světlo z baterky. Zářící měsíc způsobí, že na otevřených polích hráči leccos uvidí, ač se to nemůže rovnat s viditelností ve dne. Při cestě do hlubin džungle se ale musí připravit na absolutní tmu. Husté koruny stromů totiž propustí velmi málo světla.

Proto do hry přichází noční vidění, laserové zaměřovače nebo stopovka, což je svítící střela, u níž je vidět její trajektorie. Další vychytávkou je nová zbraň: samopal MP5.

S updatem se změní umělá inteligence nepřátel, protože také oni budou mít problém s viditelností během noci. Záležet bude i na vybavení jednotek: povstalci v menších kempech nemusí mít noční vidění, ale lépe vybavené jednotky místní armády už ano.

K dispozici je svítilna, která může pomoci při absenci nočního vidění. Je ale důležité si uvědomit, že na její světlo budou nepřátelé reagovat. To platí i pro laserové zaměřovače, které mohou odhalit pozici hráče.

Vývojáři nám na Gamescomu prozradili i několik triků, které mohou pomoci při komunikaci ve skupině hráčů. Zvednutím svítilny nebo laseru k nebi totiž můžete dát ostatním signál, kde se nacházíte.

Se střídáním denního cyklu dojde k přidání i několika nočních questů. Autoři dále upozorňují, že některé objekty nebo předměty půjde získat po západu slunce. Hráčům se vedle toho otevírají další taktické možnosti, kdy je výhodnější se pustit do plnění úkolů. Nepřátelé totiž mohou spát či odpočívat a v případě stealth akcí je půjde okrást nebo přepadnout snadněji než ve dne.

Noční operace do Gray Zone Warfare přinese i emoty, frakční chat, režim pro streamery a také funkci redukce hluku pro náhlavní soupravu, která se bude hodit především při letu ve vrtulníku. Madfinger Games dále slibují, že do hry přibudou cennější předměty a loot.

Gray Zone Warfare se po vydání v dubnu stala jednou z nejhranějších her na Steamu. V rámci jednoho týdne dokonce překonala i Counter-Strike 2. Později aktivita hráčů opadla, ale vývojáři s tímto vývojem počítali a věří, že se s každým velkým updatem a wipem hráči opět vrátí.

Video, které jste mohli minout: Nejšílenější akční hra roku přepisuje pravidla žánru. Podívejte se na trailer

Jan Hrušovský

redaktor FTV Prima, CNN Prima NEWS

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický