27. října 2023 21:05

Nejděsivější a pro mnohé i nejlepší hra roku? Recenze hororové novinky jsou opravdu nadšené

Vysoká očekávání byla naplněna. Pokračování hororové hry Alan Wake se řadí mezi nejlepší hry roku 2023.

Dlouhých třináct let trvalo vývojářům z Remedy Entertainment (Max Payne, Control, Quantum Break), než navázali na svůj originální herní opus o spisovateli ztraceném v temné a vražedné fantaskní realitě, kterou navíc sám sobě tvoří.

Podle kritiků se jim povedlo původní koncept rozvinout do neskutečné hloubky a detailů, když propojili kreativní vypravěčské postupy s prvotřídním audiovizuálem i prověřenými herními mechanikami. Právě některé z mechanik však v recenzích často bývají uváděny jako důvod, proč hra nezískala absolutní známku.

Nebýt letošní nesmírně nabité konkurence, útočil by Alan Wake na titul hry roku. Na Metacritic mu svítí skóre 92, takže přece jen zaostává za oslavovanou dvojici Baldur's Gate 3 a The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (obě se skóre 96), která je však určena daleko širšímu publiku.

Wake má specifický a vysoce atmosférický styl míchající dvě vzájemně se prolínající příběhové linky a perspektivy – ta detektivní s agentkou FBI Sagou Anderson se týká vyšetřování rituálních vražd ve starém známém Bright Falls, druhá samotného Alana Wakea, který je od konce původní hry uvězněn na tzv. Temném místě a hledá cestu ven. Základní znalost předchozího děje je určitě výhodou, stejně tak absolvování hry Control (2019), s níž Wake sdílí univerzum. Množství odkazů a inspirací si užijí fanoušci filmů a seriálů jako Twin Peaks, Sedm, Počátek nebo Temný případ.

„Zatímco první díl byl thriller s prvky hororu, druhý díl je plnokrevným hororem,“ popisuje recenze českého Vortexu dávající známku 9/10 a všímá si, jak se hra důrazem na survival a práci s inventářem přiblížila sérii Resident Evil. „Pocit, že něco není v pořádku a coby hráči vnímáte velmi podivné chování obyvatel městečka Bright Falls i okolních vesniček, je fantastický a hodně návykový. Hra za to vděčí nejen dobře napsanému scénáři a dialogům, ale také dávkování tolik potřebných odhalení, která sice vnáší trochu světla do celé záhady, ale nezapomínají na sebe vršit další otazníky a držet vás tak neustále v napětí,“ chválí příběh zahrnující i četné videosekvence s živými herci, které plynule, ale často i pomocí šokujících prolínaček útočí na hráčovy smysly.

Alan Wake sbírá absolutoria taky za technické provedení, přestože se v době vydání nevyhnul množství menších glitchů. Jak bývá u tvůrců z Remedy zvykem, využívá mistrovsky hudbu i sound design. Grafický engine se soustředí zejména na precizní hru světla nebo v tomto případě spíše tmy a propracovanou modely a efekty, jak prozkoumal kanál Digital Foundry.

Na konzolích je k dispozici režim kvality ve stabilních a hratelných 30 fps, ale nenabízí nativní rozlišení 4K, ale jen FSR 2 upscale z rozlišení 2258 x 1270 obrazových bodů. V případě režimu výkonu je to pak základní renderování v rozlišení 1505 x 847, které se dynamicky zvyšuje na hodnotu 1440p. Výsledkem je méně ostrý obraz s občas viditelnými artefakty a taky absencí ray-tracingu. Nic z toho nechybí na PC, kde je k dispozici dokonce plný a fantasticky vypadající path-tracing, který si však budou moci dovolit zapnout pouze majitelé těch nejvýkonnějších sestav.

„Atmosférou se mu snad nic nevyrovná, má neuvěřitelně fascinující svět, ve kterém se můžete ztratit na celé hodiny. Jediné, co ho táhne dolů, je průměrný soubojový systém, který je tou nejméně zajímavou složkou hry,“ popisuje recenze Worth Playing (8/10) a připomíná, že se nijak zásadně neposunul od první hry a stále sází na oslabování nepřátel světlem z baterky a pak střelbu, uhýbání či dokonce útěk, když dojdou náboje, což ve hře není nijak vzácná situace.

Třeba IGN si všímá, že zatímco v případě Wakea je k dispozici zajímavá nové herní mechanika propojování světla a jakési remixování okolní reality, postava Sagy má chudší rejstřík schopností i jejich rozšiřování. „Přestože mi systém vylepšování dovedností přišel trochu zbytečný a v příběhu Sagy se opakovalo několik klišé, obě strany tohoto pohnutého příběhu mě neskutečně pohltily, často vyvolávaly strach a neustále překvapovaly. Alan Wake II je vynikajícím pokračováním, vedle něhož se kultovní originál jeví jen jako pouhý hrubý nástřel,“ uzavírá recenze se známkou 9/10.

Alan Wake je k dispozici od 27. října 2023 na PC (Epic Games Store), PlayStation 5 a Xboxu Series X/S. Nevychází na fyzických nosičích, ale pouze digitálně.

Zdroj: Metacritic

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný