18. srpna 2023 18:08

Hormonální bouře aneb když to opravdu potřebujete

Když kuřák řekne, že miluje cigarety, nikoho to příliš nepřekvapí. Ovšem není každá láska stejně silná a existují lidé, jejichž vášeň pro doutnající tabák dalece přesahuje obvyklou hranici a pouhou potřebu nikotinu. Nejen že je pohled na cigaretu mimořádně vzruší, někteří bez ní nejsou schopni tohoto stavu vůbec dosáhnout. Vítejte ve světě, kterému vládne kuřácký fetišismus.

Je běžné, že kuřáci při pohledu na cigaretu pociťují nával nutkání a chuti si připálit. Má to mimo jiné co dělat s přívalem nikotinu, který obvykle přichází vzápětí. Nicméně u některých lidí cigarety budí podstatně silnější reakci, která zase může vyvolat rozpaky u dalších přítomných, pokud se projeví v nevhodný okamžik.

Když (ne)jde jen o šlukování

Drtivá většina lidí najde něco, co je nenechá chladnými. A pro mnohé z nás jsou tím něčím právě cigarety. A je přitom často úplně fuk, jestli si připálí muž nebo žena a za jakých okolností, hlavně aby si z nich potáhli. A zatímco někomu stačí se dívat, jiní přitom potřebují vnímat kouření i dalšími smysly, cítit jejich vůni i chuť.

Říká se tomu kuřácký fetišismus nebo odborně kapnolagnie. Týká se jedinců, kteří při pohledu na kouřící lidi zažívají milostné vzrušení.

Už v roce 1996 The Wall Street Journal psal o mimořádném zájmu o video s názvem „Paula for 35 $“, na němž byla kouřící žena vyfukující z úst dýmové kroužky. Zdá se vám to nepravděpodobné? Nenechte se mýlit. Lidí více či méně posedlých vším, co souvisí s kouřením tabáku, jsou na světě miliony!

Oběti guilty pleasure

Vyznavačům klasických balených cigaret jistě úlevu přináší moderní e-cigarety a zahřívače tabáku, které jim dovolí bez obav z většího rozrušení strávit večer v baru nebo v klidu povečeřet na zahrádce, aniž by riskovali, že se ve větší společnosti dopustí trapného faux pas.

Ovšem, kuřáčtí fetišisté mohou mít slabost i pro další formy kouření - dýmky všeho druhu, špičky i zmiňované e-cigarety a zahřívače tabáku. V takovém případě se dnes nevyhnutelně stávají obětí vlastního guilty pleasure. Moderní kuřáci si na každém rohu vzájemně dávají na odiv svá zařízení, která už nabízejí daleko více zábavy než jen prosté kouření tabáku. Například model zahřívače tabáku Ploom X společnosti JTI uživatelům dovoluje měnit panely různých barev. Trendy zařízení je možné také propojit s chytrými telefony, dá se vybírat ze široké nabídky chutí i vůní a dopřát si tabákové potěšení je tak možné takřka bez omezení.

Většina kuřáků tak hřeší hned dvakrát. Kouřením totiž ohrožují nejen zdraví sebe samých, ale i těch nebohých fetišistů, kterým se i několikrát denně může opovážlivě zvýšit tlak.

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický