21. června 2024 09:25
Martin Kolář

Hunger Games složily dojemnou poctu zesnulému Donaldu Sutherlandovi

Ve věku 88 let po dlouhé nemoci zemřel kanadský herec Donald Sutherland, hvězda filmů Obyčejní lidé (1980), MASH (1970) nebo Hunger Games (2012). Hercovo úmrtí oznámil jeho syn Kiefer. Sutherland za svoji 60letou kariéru hrál ve více než 170 filmech a seriálech, obdržel dva Zlaté glóby a čestného Oscara.

„S těžkým srdcem oznamuji, že můj otec Donald Sutherland zemřel. Sám o něm smýšlím jako o jednom z nejdůležitějších herců v historii filmu. Žádná role ho nikdy nezastrašila, hodná, zlá ani ošklivá. Miloval, co dělal, a dělal, co miloval. Víc si nikdo nemůže přát. Prožil dobrý život,“ napsal Kiefer Sutherland na síti X.

Čtěte také: Zemřel ikonický herec Sutherland. Zazářil ve snímku MASH či ve filmové sérii Hunger Games

Sutherland začínal jako rozhlasový reportér v kanadské lokální stanici CKBW, studoval inženýrství na Torontské univerzitě a v Kanadě rovněž získal první herecké zkušenosti ve studentském spolku komiků, než odjel do Londýna a později do Skotska studovat herectví.

Jeho prvním hereckým průlomem byl podle kulturního magazínu Rolling Stone válečný film Tucet špinavců (1967). O několik let později si v dramatu Klute (1971) a psychologickém filmu Teď se nedívej (1973) zahrál po boku dvou z nejslavnějších hereček té doby, Jane Fondy a Julie Christie.

„Byla to jeho schopnost prokázat porozumění, která tolik prospěla jeho rolím každodenního, obyčejného člověka,“ píše Rolling Stone a dodává, že v oscarovém filmu Obyčejní lidé (1980) se Sutherland napojil na cosi „hluboce osobního“, když ztvárnil Calvina, apatického otce, který se potýká s úmrtím svého syna a spory mezi svou dominantní ženou a synem se sebevražednými sklony.

Média o Sutherlandovi opakovaně hovořila jako o „jednom z nejlepších herců, který nikdy nevyhrál Oscara“, například britské deníky The Telegraph a The Guardian nebo server IndieWire.

Hercův syn Kiefer se s otcem Donaldem podle agentury AP na plátně potkal jen třikrát, ačkoliv dohromady se podíleli na 275 filmech a mají 85 let zkušeností.

„Pracovat s tátou jsem chtěl od chvíle, kdy jsem u filmu začal. Byli tři herci, které jsem na škole obdivoval - svého tátu, Genea Hackmana a Bobbyho Duvalla,“ řekl AP Kiefer ve společném rozhovoru se svým otcem v roce 2016.

Zpráva o Sutherlandově úmrtí vyvolala příval poct a podpory. „Byl jedním z nejchytřejších herců, se kterými jsem kdy pracovala,“ uvedla podle AP herečka Helen Mirren, která se Sutherlandem hrála ve filmu Krásný únik z roku 2017. „Jeden z nejinteligentnějších, nejzajímavějších a nejvíce fascinujících filmových herců všech dob,“ napsal na síti X režisér Ron Howard, jenž s hercem pracoval na filmu Oheň z roku 1991.

Účet filmové série Hunger Games, v níž Sutherland ztvárnil padoucha Snowa, na síť X napsal: „Poprosili jsme nejhodnějšího muže na světě, aby ztvárnil nejzkorumpovanějšího a nejkrutějšího diktátora na světě. Taková byla síla herectví Donalda Sutherlanda – stvořil další nezapomenutelnou postavu mezi mnoha jinými, které definovaly jeho kariéru. Je nám ctí, že jsme ho poznali a pracovali s ním. Naše myšlenky jsou s jeho rodinou.“

Hold zesnulému herci vzdal také kanadský premiér Justin Trudeau, který ho označil jako brilantního v jeho řemesle a za velkého kanadského umělce. „V myšlenkách jsem s Kieferem a celou rodinou Sutherlandů, stejně jako se všemi Kanaďany, kteří jsou nepochybně zarmouceni,“ uvedl šéf kanadské vlády podle stanice BBC.

Zdroj: ČTK, Deadline

Video: Trailer filmu Hunger Games: Balada o ptácích a hadech

Martin Kolář

Externí redaktor Prima COOL a Prima ZOOM

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický