19. října 2024 09:45

Úsměv 2 dokázal podle recenzí něco, co se povede málokterému hororu

Jeden z nejnápaditějších hororů poslední doby se konečně dočkal pokračování, opět napsaného a režírovaného Parkerem Finnem.

Zámořské ohlasy hovoří o tom, že druhý díl sice nepřichází s ničím zásadně novým, ale zábavným rozpracováním motivů i celkovým zpracováním jedničku překonává. „Těžko říct, jestli Úsměv 2 předvádí něco, co jsme ještě neviděli, každopádně je výsledkem skvělý, řemeslně zvládnutý horor o tom, jak jedinec přichází o rozum,“ píše Benjamin Lee z Guardianu.

Hlavní postavou je tentokrát hudební hvězda Skye Riley (Naomi Scott), na niž si usměvavý démon zasedne během turné. Právě způsob, jakým se s kletbou potýká, recenzenty zaujal, stejně jako představitelka hlavní role.

Čtěte také: 21 hororů, ze kterých vám půjde mráz po zádech

Důvod k úsměvu

Například podle Kat Hughes z The Hollywood News nebyla Naomi Scott (Aladin, Terra Nova, Anatomie skandálu) „nikdy lepší než v Úsměvu 2 Parkera Finna, vrstevnatém a komplexním hororu, který překonává svého už tak silného předchůdce.“ Kromě skvělé představitelky hlavní role a práce s postavou chválí recenze šikovnou práci s nervní psychologií, ale také nečekaně umně vystavěné lekačky. Ty podle Joshe Bella z Tom’s Guide prakticky nikdy nepůsobí lacině a naopak u publika vytvářejí stavy, které zrcadlí duševní rozpoložení Skye.

Ne všechny ohlasy pějí jen chválu, například podle Owena Gleibermana z Variety film „vrcholí body-horrorovým maximalismem, doprovázeným minimem logiky.“ Na druhou stranu snímku přiznává precizní atmosféru z pozadí popové slávy a označuje film za "šikovně zneklidňující pokračování, které život hudební celebrity změní v hororovou jízdu k nervovému zhroucení".

Film má na Rotten Tomatoes hodnocení 85 %, zatímco Metacritic  zprůměroval recenze na skóre 66/100.

Úsměv 2 odstartoval v českých kinech 17. října 2024. Kromě Naomi Scott se z prvního filmu vrací Kyle Gallner, dále hrají Lukas Gage, Dylan Gelula nebo Drew Barrymore.

Zdroje: MetacriticRotten Tomatoes

Video: Český trailer snímku Úsměv 2

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Zábavný / Publicistický