26. května 2024 06:00

7 nejlepších filmů Ryana Goslinga: Jeho parádní romance, akčňáky i dramata

Kaskadér se dál valí kiny a Ryan Gosling ukazuje, že je pořád borec. Podle našeho žebříčku už to ukázal minimálně sedmkrát.

Drive

Neo-noir s nezaměnitelným stylem režiséra Nicolase Windinga Refna kombinuje neonovou poetiku té bezstarostné stránky osmdesátých let s výbuchy extrémního násilí. Takový je i hlavní hrdina, přes den kaskadér, v noci zločinný řidič, dohromady podivuhodná bytost, v níž se snoubí idealismus a dětská naivita s instinktem krvelačné bestie. Goslingův mnohdy kamenný výraz se zde stává součástí nečitelné postavy, přeskakující mezi nevinným dobrákem a brutálním vrahem.

Čtěte také: Češi patří mezi kaskadérskou špičku. Na prestižní cenu letos poprvé aspiruje i naše dablérka

La La Land

V poctě klasickým muzikálům Ryan Gosling ukazuje nejen jistý herecký talent, ale také schopnost obstát v muzikálových číslech. V klasickém konfliktu lásky a ambicí mu sekunduje Emma Stone.

Správní chlapi

Shane Black natočil ten typ filmu, který mu jde nejlépe – buddy movie, který je poctou detektivkám drsné školy i parodií filmových klišé a žánrových konvencí. Gosling tu hraje podřadného soukromého detektiva, jenž se společně s nájemným bouchačem (Russell Crowe) zaplete do podivného případu s distribucí porna. Dlouhodobě lehce stoický herec tu jasně prokázal velký komediální talent.

Zápisník jedné lásky

Romantická poloha Goslingovi sedí. Příběh o muži, který si lásku doslova vybudoval, patří k nejoceňovanějším romantickým dramatům. Goslinga ve filmu doplňuje Rachel McAdams, jeho soka si zahrál James Marsden.

Barbie

Podle mnohých role, pro kterou se herec narodil, každopádně jedna z nejzábavnějších postav loňského roku. Goslingův Ken ladně přechází z polohy dobráckého ňoumy k racionalizovanému patriarchálnímu smýšlení až k tvrdému vládci Země Barbie. Přitom kloubí dohromady určitou míru naivity i zahořklosti takovým způsobem, že se pro mnoho diváků stal znovuobjeveným hercem.

Vzorec pro vraždu

V celkem zábavné variaci na Hitchcockův Provaz hrají Ryan Gosling a Michael Pitt dvojici středoškoláků, kteří plánují dokonalou vraždu. Touha po dokonalosti, preciznosti a idealismu kontrastuje s postavou jejich pronásledovatelky, obhroublé vyšetřovatelky Cassie (Sandra Bullock). Goslingův zbohatlický spratek a manipulativní sociopat patří k tomu nejlepšímu v jeho kariéře.

Svatý boj

Film, který Ryana Goslinga dostal na hereckou mapu. Danny je židovský mladík, jehož silně hněvá pasivita jeho vlastní komunity. Vztek se mění v nenávist a Danny se stává členem neonacistické skupiny. Jeho vnitřní konflikt se tím ale jen zesiluje, volání vlastní kultury má přece jen ještě sílu.

Zdroj: Autorský text

Video: Trailer filmu Kaskadér

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný