21. listopadu 2023 15:00

Robert Pattinson málem nehrál Edwarda ve Stmívání. Studio s ním mělo jeden velký problém

Populární filmová série mohla mít úplně jiného hrdinu, prozradila režisérka prvního dílu. Proč?

Filmová sága Twilight slaví patnáctileté výročí. Při té příležitosti promluvila v podcastu Watchalong režisérka prvního dílu Catherine Hardwicke o pochybnostech, které panovaly ohledně obsazení role Edwarda Cullena. Robert Pattinson totiž zpočátku nepůsobil zrovna jako favorit.

„Když přišel, měl jako účes divnou černou ofinu a byl tak trochu z formy, protože se pořád poflakoval po hospodách,“ vzpomněla režisérka na casting. Natočila ve vlastním domě několik hodin zábavných situací s ním a Kristen Stewart a byla spokojená. „Myslela jsem si, že to fungovalo nejen naživo, ale i na obrazovce. Musela jsem se však ujistit, zda jsem se nenechala unést okamžikem,“ popsala začátek procesu.

V dalším kroku natočený materiál posuzovali hlavouni z produkční společnosti Summit Entertaiment. „Zavolali mi a rovnou se zeptali, jestli zvládneme, aby vypadal dobře. Já na to, že určitě a jestli viděli jeho lícní kosti, a že ho pořádně ostříháme a donutíme, aby začal trochu cvičit... Mno, na začátku tomu moc nevěřili,“ přiznala režisérka.

Favoritem fanoušků knižní předlohy i její autorky Stephenie Meyer byl přitom Henry Cavill, který na sebe upozornil rolemi v seriálu Tudorovci nebo filmu Tristan a Isolda. Zbývalo tehdy ještě více než pět let do doby, kdy vklouznul do kostýmu Supermana. Jenže režisérce přišel Cavill na roli středoškoláka už příliš urostlý a starý.

Nejpodstatnějším parametrem se ukázalo souznění mezi Pattinsonem a Stewart, které přímo vyzařovalo z castingových záběrů, kde se líbali. „Bylo jasné, že mezi nimi funguje chemie. Říkala jsem si, že Kristen je sedmnáct, že je ještě pod zákonem a že bych se nerada zapletla do něčeho nezákonného,“ zasmála se a prozradila, že dalšími kandidáty na Edwarda byli Ben Barnes, Shiloh Fernandez a Jackson Rathbone. Poslední z nich si v sáze Twilight zahrál alespoň Jaspera.

Snímek Stmívání utržil v kinech parádních 407 milionů dolarů a odstartoval pětidílnou ságu s astronomickými tržbami přes 3,4 miliardy. V dubnu 2023 bylo oznámeno, že se chystá nová seriálová adaptace.

Zdroj: Watchalong, Variety

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný