11. července 2023 16:01

Robert Downey Jr. o největším propadáku své kariéry. Pomohl mu srovnat si priority

Robert Downey Jr. má za sebou poměrně dost kariérních sešupů, přičemž ten poslední absolvoval poměrně nedávno. Jakmile jeho milovaný Iron Man opustil filmový svět, vrhl se do dalšího projektu, od něhož si sliboval další okázalou franšízu.

Nový směr jeho kariéře měla dát velkorozpočtová adaptace dětské knihy Hugha Loftinga Cesty doktora Málodělala, která šla do kin v roce 2020 pod názvem Dolittle. Kniha byla poprvé adaptována v roce 1967 pod názvem Pan doktor a jeho zvířátka, na její motivy koncem devadesátých let nastartovala pětidílnou sérii komedie s Eddiem Murphym Dr. Dolittle a kniha samotná platí za jednu z nejoblíbenějších dětských látek. Co by se mohlo pokazit?

Velké oči

Pokazilo se úplně všechno. Dolittle v kinech propadl, získal na Rotten Tomatoes hodnocení 15 % a byl nominován na šest Zlatých malin, z nichž si jednu odnesl za nejhorší remake, rip-off nebo sequel. Jedna z nominací patřila také samotnému Downeymu, jenž ve snímku neodvedl úplně nejsoustředěnější výkon. O svém průšvihu se rozpovídal pro The New York Times, kde ukázal, že i z takto hořké zkušenosti si umí vzít to nejlepší:

„Dostál jsem závazkům vůči Marvelu a zbrkle skočil po příslibu další velké, zábavné a dobře provedené franšízy, což byl Dolittle. Měl jsem určité výhrady, ale já a můj tým jsme byli celkem nadšení ze smlouvy a nevědnovali jsme dostatečnou pozornost tomu, jak je celá věc připravená. V té chvíli jsem byl ale neprůstřelný. Byl jsem guru všech žánrových filmů. Můj druhý nejdůležitější film za posledních 25 let byl Dolittle, protože šlo o dva a půl roku trvající ránu promarněné příležitosti. Jak je ta fráze? Nikdy si nenech utéct dobrou krizi. Srovnali jsme si priority a provedli nějaké změny ohledně toho, kdo nám bude dál obchodně radit.“

Dolittle ale nebyl jediným důvodem zádrhelu. Ten samý rok udeřila pandemie Covid-19, která zásadně ochromila filmový průmysl. Robert Downey Jr. tak zmizel z kin na dlouhé tři roky. V současnosti se zdá, že už nesází na svět nekonečných sérií. Většina jeho ohlášených projektů sází na klasické charakterní herectví. Kromě letošního Oppenheimera ho čeká například politická komedie Average Height, Average Build, All-Star Weekend nebo Play Dirty od Shanea Blacka, zároveň se objeví v seriálu The Sympathizer. Neznamená to, že by na franšízy úplně zanevřel. Příští rok už ho snad konečně uvidíme v třetím dílu Sherlocka Holmese od Guye Ritchieho.

Zdroje: Screen Rant/ The New York Times

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Esport / Publicistický / Zábavný