27. srpna 2024 16:50

Režisér původní Vrány si ostře rýpl do propadáku nového filmu

Tvůrce původního kultovního komiksového filmu s Brandonem Lee v hlavní roli si nebral ohledně nové adaptace servítky.

Režisér Vrány z roku 1994 Alex Proyas (Já, robot, Smrtihlav, Bohové Egypta) se od počátku netajil, že mu nová adaptace temného příběhu o pomstě nepřijde jako dobrý nápad – obzvláště když ji trápilo mnoho porodních bolestí a nakonec přistála v rukou rutinéra Ruperta Sanderse (Duch ve stroji, Sněhurka a lovec). Nikdo ho neposlouchal a on teď může cítit satisfakci ve smyslu "já to říkal".

Novinka, která se natáčela z velké části v Praze a po boku představitele hlavní role Billa Skarsgårda v ní řádí třeba i Karel Dobrý, už si totiž odbyla americkou premiéru a po otvíracím víkendu utržila tragických 4,6 milionu dolarů. Přestože některé země včetně Česka na premiéru teprve čekají, globální součet činí 9,2 milionu. Na obzoru se pro Vránu rýsuje něco, co by Jolanda nazvala velký špatný.

Do kin jistě moc nenalákaly podivné trailery nebo kritické ohlasy. Na Metacritic dosáhl film průměrného skóre 29/100, Rotten Tomatoes uvádějí strašidelných 20 % pozitivních recenzí. Dojem vylepšují alespoň diváci, kteří se na film odvážili. Spokojených z nich bylo slušných 65 %.

A jak tedy celou situaci okomentoval Alex Proyas? „Myslel jsem si, že je remake jen cynickým ždímáním peněz. Vypadá to, že jich moc nevyždímají,“ napsal v příspěvku na Facebooku. Sdílel také jednu z recenzí označující snímek za kandidáta na nejhorší film roku a připsal: „Do mrtvých se nekope, takže myslím, že po tomhle přestanu... dokud se neobjeví něco dalšího takhle vtipného.“

Nová Vrána vstoupí do českých kin 29. srpna 2024. V dalších rolích účinkují FKA twigs, Danny Huston, Josette Simon, Laura Birn, David Bowles, Isabella Wei nebo Jordan Haj.

Zdroj: JoBloComic Book Movie

Populární pořady na Prima Cool

RE-PLAY

Zábavný / Esport / Publicistický